Annons

Ledare: ”Ryska landstigningsfartyg öster om Öland måste tas på allvar!”

Klockan 19.50 i måndags kväll gick Försvarsmakten ut med den sensationella uppgiften att krigsmakten arbetade i skarpt läge kring Öland, med anledning av Ryssland övar med landstigningsfartyg och utvecklingen i Belarus.
Publicerad 27 augusti 2020
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

En fullständigt chockerande uppgift i ett land där vi haft fred så länge.

De militära aktiviteterna uppmärksammades i Aktuellts 21-sändning...inte alls. Den statliga televisionen ägnade istället sin huvudnyhetssändning åt Donald Trump, att en man i Hongkong eventuellt haft covid19 två gånger och ett mycket långt inslag om olycksdrabbade el-sparkcyklister!

Annons

I det ögonblicket kändes avståndet till Stockholm för en ölänning med mullrande JAS-plan i öronen som en avgrund. Från södra Öland är det faktiskt närmare till Belarus än till Stockholm. Till ryska Kaliningrad är det ännu närmare.

För två veckor sedan övade Ryssland landstigning mot neutralt land i Östersjön, avslöjar DN. I tisdags passerade tre landstigningsfartyg öster om Öland och Gotland. Det var den direkta anledningen till att svenska försvaret gick upp i skarpt läge på måndagskvällen.

Ölänningar har de senaste dagarna kunnat se både fartyg och flyg patrullera kring Öland. Det som Ölandsbladet från ledarplats många gånger tidigare flaggat för, att Öland har ett viktigt i militärstrategiskt läge, visar sig nu med all tydlighet.

Belarus (tidigare Vitryssland) står på randen till ett inbördeskrig. Lukasjenka vänder gaddarna utåt mot Litauen och dess Nato-styrkor, för att söka en yttre fiende att ena landet emot. Samtidigt inleddes en rysk övning med fokus på Östersjön med kort varsel. Det bör påminnas om att det från hamnen i Zelenogradsk inte är mer än 29 mil till Gräsgårds hamn.

Medan Gotland återbesatts av svensk militär så har nedmonteringen av det Svenska Försvaret varit total på Öland. Varför finns det ingen militär personal på Öland? Om syftet är att skapa ett lås för södra Östersjön, varför skulle fienden välja omvägen kring Gotland där det ju trots allt finns risk att råka på militärt motstånd? När man i stället kan rulla i land på de öländska stränderna, sätta upp sina luftvärnsrobotar och behärska i stort sett samma område?

Det vi just nu ser utanför Öland och Gotland av militära aktiviteter är förhoppningsvis bara ytterligare en väckarklocka. Öland behöver någon form av militär närvaro på regelbunden basis, likt Gotland. Att det säkerhetspolitiska läget kräver det är orsak nog.

Men gudarna ska veta att ett hundratal statliga jobb på Öland också skulle betyda oerhört mycket.

Att det just nu pågår en omfattande militär verksamhet i Östersjöregionen, både från rysk och från västlig sida, på ett sätt som i vissa delar inte upplevts sedan kalla krigets dagar kan Ölandsbladets läsare skriva under på.

De som får sina nyheter via Stockholmsbaserade Aktuellt måste dock sväva i tron att det största hotet mot Sverige är el-sparkcyklar...

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons