Annons

Ledare: ”Onödigt att bjuda in viruset - vaccineringen av högstadieeleverna dröjde för länge!”

Covid-utbrottet på Öland hade kunnat undvikas. Om bara vaccineringen för högstadieelever kommit igång tidigare.
Publicerad 2 november 2021
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Medan regioner som Jönköping och Östergötland närmade sig 50 procent av vaccinerade högstadieelever så låg Region Kalmar på bara sex procent. Onödig saktfärdighet som smolkar ett annars bra arbete med vaccineringen i länet.
Medan regioner som Jönköping och Östergötland närmade sig 50 procent av vaccinerade högstadieelever så låg Region Kalmar på bara sex procent. Onödig saktfärdighet som smolkar ett annars bra arbete med vaccineringen i länet.Foto: Joacim Andersson

Regionen i Kalmar län har med all rätt fått mycket god kritik för sättet att hantera covid-pandemin. När det exempelvis gäller våra båda Ölandskommuner så nåddes snabbt väldigt goda vaccineringsnivåer. Våra äldre tillhörde de som blev snabbast vaccinerade i landet. Planerandet och utförandet ska ha beröm.

Därför känns det så onödigt att Öland nu ska ligga i topp på den nationella listan över smittoläget såhär i vad som förhoppningsvis kan beskrivas som pandemins elfte timme.

Annons

Ålderskategori efter ålderskategori betades snabbt av på Kalmar läns vaccineringslista. I kategorin äldre så är vaccineringsgraden så hög att vi ligger kring 90 procent och att nå 100 procent är medicinskt omöjligt.

Men varför dröjde det så länge innan vaccineringen av våra högstadieelever satte igång? Den kritiken hörs nu från framför allt Färjestaden som varit något av epicentrum för det sena jätteutbrottet som drabbat Öland.

Kritiken är i allra högsta grad befogad. Medan exempelvis regioner som Jönköping och Östergötland efter nationellt klartecken för vaccinering av 12-15-åringar snabbt var uppe på nära 50-procentiga nivåer så hade Region Kalmar då i ren jämförelse bara vaccinerat knappt sex procent av åldersgruppen.

Det var luckan som det luriga covidviruset behövde. Från de öländska högstadieskolorna har det snackats om gymnasiemässan som en möjlig smittkälla, för det var i tid då som det sedan small till bland eleverna på de tre högstadieskolorna i Färjestaden.

Smittan spreds sedan till övriga familjemedlemmar. Dessbättre har det inte lett till svårare sjukdomsfall mer än för enstaka elev. Föräldrar och äldre syskon har i stor utsträckning varit vaccinerade, men vid testning har det funnits vaccinerade som ändå testats positiv utan eller med ringa hälsopåverkan.

Det går dock inte komma ifrån att vi kunde undvikit det här smittkaoset om Regionen varit lika mycket på tårna som man var när det gällt myndiga personer. För det fanns både tid och vaccin att fortsätta vaccineringen efter att möjligheten getts till gymnasieeleverna, 16-18-åringarna.

Onödigt att bjuda in viruset så sent när arbetet annars gjorts så bra under resten av pandemiåret!

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons