Annons

Ledare: Nu ska historia skrivas på Öland

Det är klart att fornfynd från Öland ska visas på Öland. Nu verkar denna självklarhet kunna bli verklighet.
Publicerad 26 september 2020
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Ett historiskt museum på Öland har länge varit ett starkt önskemål från många.

På sociala medier lanserades en kampanj i samband med att fornfynden från Eketorp flyttades till Stockholm med hashtaggen #finns på fastlandet. Den fick stort genomslag och visade på mångas önskan att de fynd som hittats på ön också ska stanna på ön.

Annons

Nu verkar det finnas en bred samsyn i denna fråga. I veckan hölls ett möte på Ekerum där representanter från kommunerna, Länsstyrelsen, Statens historiska museum och Kalmar läns museum alla uttryckte sig positivt kring tankarna.

Om allt går som tänkt kan ett historiskt öländskt museum kunna stå färdigt våren 2024. Då ska muséet, som planerna är just nu, införlivas i det hotell som ska byggas vid Ekerum.

Det borde inte vara några större svårigheter att skapa ett historiskt museum som kan locka många besökare. Här kan man berätta om fornfynd och livet i borgarna, danskarnas härjningar på ön och regalskeppen Kronan och Mars. För att bara ta några exempel.

Ett historiskt museum placerat centralt på Öland har också alla förutsättningar för att ge besökarna impulser att besöka platser som ger mer historia: Borgholms slott, Himmelsberga, Skäftekärr, Skedemosse och Eketorp plus alla övriga fornborgar på ön.

Med dagens teknik kan man också skapa ett modernt museum där inte minst de yngsta besökarna kan få en känsla av hur det var förr. Ett museum av idag ska ge en helhetsupplevelse – inte minst ljud och ljus kan hjälpa till att skapa en känsla som stannar kvar hos besökaren.

”Ett stort steg på vägen” menade nye landshövdingen Peter Sandwall i samband med veckans möte på Ekerum.

Det är bara att hålla med. Det är hög tid att Ölands rika historia kan visas på ön. Det vore guld värt inte minst för besöksnäringen.

Man kan betänka att Gotlands Museum grundades 1875 av Föreningen Gotlands fornvänner. Nu, 145 år senare, är det dags för Öland att gå samma väg och se till att fornfynden – åtminstone en del av dem – hamnar där de hör hemma.

Kenth JönssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons