Ledare: Nöden är uppfinningens moder

Platon formulerade devisen: ”Nöden är uppfinningens moder.”
Publicerad 27 juni 2020
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Det är ett tankesätt som inte bara fungerade i Grekland på 300-talet före Kristus utan visat sig användbart genom hela vår historia.

Inte minst nu under corona-pandemin.

Många har fått tänka till och ställa om när det som var vardag för bara några månader sedan blev något helt annat.

Restauranger har lärt sig att take-away kan vara en gångbar väg för att hålla verksamheten igång.

Svenska Kyrkan har fått arbeta digitalt med gudstjänster via nätet och använda friluftsgudstjänster som ett sätt att ändå kunna mötas när vädret och folkhälsomyndigheternas rekommendationer så tillåter.

Många har fått lära sig om hur det är att arbeta hemifrån och många företag har fått tänka till hur man ska klara sina uppgifter med digitala möten istället för fysiska.

I dagarna presenterade Mörbylånga kommun ett samarbete med Telia med ny teknik för boende på äldreboenden.

Projektet går ut på att Telia placerar en ny version av den gamla telefonkiosken på Äppelvägens äldreboende i Färjestaden. Telefonkioskens vanliga knappsats och telefonlur har ersatts av en iPad där menyn förenklats för att göra det enklare att testa videosamtal utan förkunskaper. Det kan ge de boende en chans att hålla kontakt med sina nära och kära, när inte vanliga besök är möjliga.

Den teknik som är vardag för många av oss som dagligen sitter vid en dator på jobbet och scrollar igenom sociala medier på ledig tid kan det kännas självklart att alla ska kunna hantera de mest elementära greppen i den digitala världen. Men så är det inte.

I dagarna kom Internetstiftelsens nya rapport om digitalt utanförskap som visar att många svenskar behöver hjälp för att klara det digitala livet. En majoritet av sällananvändarna av internet, och även vissa dagliga användare, behöver hjälp med att exempelvis installera mobilt bank-id, skapa e-postkonto eller boka en resa på nätet.

Det är viktigt att komma ihåg, även i dessa tider då allt fler blir allt mer digitala.

Pilotprojektet på Äppelvägen kan vara ett steg att hjälpa de som behöver extra stöd och hjälp, ett projekt som kan göra nytta långt efter att corona-pandemin är under kontroll och det finns vaccin.

Kenth JönssonSkicka e-post