Annons

Ledare: Något är ruttet i Mörbylånga

“Något är ruttet i staten Danmark.”
Publicerad 19 november 2020
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Något är ruttet i Mörbylånga menar Kenth Jönsson.
Något är ruttet i Mörbylånga menar Kenth Jönsson.Foto: Maria Wiell

Så lyder William Shakespeares bevingade ord i pjäsen ”Hamlet”. Han låter en vakt vid palatset, Marcellus, säga orden som blivit en metafor för att inte allt står rätt till.

Nu kan man säga att ”något är ruttet i Mörbylånga”. Ölandsbladets artiklar i torsdagens tidning om medarbetare som upplever mobbing och härskarteknik på kommunhuset måste tas på allvar.

Annons

Att medarbetare är rädda för att prata öppet och känner olust inför att gå till arbetet är illavarslande för en kommun. Det lär ju inte göra deras arbete i allmänhetens tjänst bättre.

Är det en enstaka medarbetare som klagar kan det ju naturligtvis bero på att just den personen fått nya arbetsuppgifter och kanske fråntagits andra uppgifter som känns mer utvecklande. Men i detta fallet är det flera personer som Ölandsbladets reportrar haft kontakt med och som vittnar om en arbetssituation som inte känns okej.

Om arbetsplatsen präglas av rädsla för att säga vad man tycker är det oroväckande. Inte minst i en verksamhet som finansieras med skattemedel måste man lägga sig vinn om att det ska kunna vara högt i tak och att alla ska känna sig välkomna. Att inte alla kan få precis som de vill är en annan sak. Men man ska åtminstone kunna föra fram sin åsikt, om inte annat så vid fikabordet. Men inte ens det tycks en del medarbetare våga av rädsla för ”spioner” som redovisar vidare till kommundirektören Ann Willsund.

Kommunalrådet Matilda Wärenfalk (S) säger till Ölandsbladet att ”Det är absolut inte så vi vill att man ska känna i Mörbylånga kommun”.

Det är väl hög tid att verkligen ta tag i frågan. Att organisera om kan naturligtvis väcka många frågor och en del oro, men problematiken här verkar sitta djupare än så.

En kommun ska skötas effektivt, men det får ju inte bli till kostnaden av att delar av personalen känner olust. Flera av de som Ölandsbladet pratat har med upprepade gånger sagt till våra reportrar att ”du får absolut inte skriva min berättelse”, av rädsla för att deras upplevelser ska avslöja deras identitet.

Det är dags för kommunledningen att ta tag i frågan och skapa en bättre, mer lyhörd, arbetsmiljö. På sikt kommer det att gagna inte bara de anställda utan den allmänhet som de ska tjäna.

Kenth JönssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons