Annons

Ledare: Konsten förenar över gränserna

Konsten som kulturyttring. Konsten som reseanledning. Konstlandskapet Öland bjuder på det bästa av två världar.
Ledare • Publicerad 27 maj 2022
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Eugen Voronov från Ukraina visar verk i Sjögrens lada i Byxelkrok.
Eugen Voronov från Ukraina visar verk i Sjögrens lada i Byxelkrok.Foto: Kenth Jönsson

Undertecknad skrev en ledare den 12 mars med rubriken ”Konsten sätter Öland på kartan”.

I dagarna fyra blir nu orden verklighet.

Annons

Idén till Konstlandskapet Öland kommer från Angelika Ann Kammerer, som fick applåder för sitt initiativ i samband med invigningen i Sjögrens lada i torsdags.

Det är naturligtvis en god idé, att samla öns konstnärer, oavsett vilken sammanslutning de tillhör, och visa upp Öland som ett konstens landskap.

För den som är intresserad av konst är det ett smörgåsbord av upplevelser som väntar. En god idé är att börja med de samlingsutställningar som finns, för att skapa sig en bild av konstnärerna och deras verk.

Att sedan åka ut till respektive konstnär bjuder inte bara på en tur i det öländska landskapet, det kan också leda till att man får ge sig ut på vägar man inte tidigare åkt på. Så det finns all anledning att ge sig ut på jakt efter upplevelser i konstens namn.

För konsten är något vi behöver, kanske rentav för att överleva.

Åkerbokonstnären Jürgen Ewel citerade Goethe i samband med torsdagens invigning:

”Vi har konsten för att inte gå under på grund av verkligheten”.

Verkligheten kan vara nog så dyster i dessa tider med krig i Europa. Men konsten förenar.

I samband med invigningen i Sjögrens lada medverkade Eugen Voronov från Ukraina, som visade upp två tavlor. Han flydde krigets Ukraina och kom till Borgholm den 11 mars. Sedan några dagar bor han i Köpingsvik.

Konst talar till våra sinnen. Här behövs inga ord, konsten är universal. Eugen Voronov har bland annat jobbat med Walt Disney-produktioner och skapat 3D-animationer i datorn.

Annons

Efter flykten från Ukraina har hans konst delvis bytt inriktning. I Byxelkrok hade han med sig två tavlor, en han döpt till Kiev, en han döpt till Moskva.

Hans konst ger en allvarligare klang åt dessa dagar då turistnäringen naturligtvis ser sin chans att ge ytterligare reseanledningar till Öland.

Konstlandskapet Öland är en av många anledningar att åka runt på ön. Ta chansen, se och upplev.

Kenth JönssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons