Ledare: Konsten sätter Öland på kartan

Kriget rasar i Ukraina. Elpriset och bensinpriset ligger på höga nivåer. Men livet, det fortsätter ändå.
Ledare • Publicerad 12 mars 2022
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Hjärntrusten bakom den kommande konstrundan ”Konstlandskapet Öland”: Från vänster Johan Göransson, turistchef, Theo Jansson, projektledare, Angelika Ann Kammerer, Norra Ölands Konstrunda, Jürgen Ewel, Åkerbokonstnärerna, Mona-Lisa Wiik, Ölands Skördefest, och Carl-Olof Damm, KonstMajrundan.
Hjärntrusten bakom den kommande konstrundan ”Konstlandskapet Öland”: Från vänster Johan Göransson, turistchef, Theo Jansson, projektledare, Angelika Ann Kammerer, Norra Ölands Konstrunda, Jürgen Ewel, Åkerbokonstnärerna, Mona-Lisa Wiik, Ölands Skördefest, och Carl-Olof Damm, KonstMajrundan.Foto: Anders Marell

Med livet följer drömmar, visioner och förhoppningar. Även i mörka tider måste man kunna blicka framåt och planera. Inte minst gäller det på en ö där turismen spelar en så stor roll.

I veckan presenterades en stor nyhet som på sikt kommer att kunna visa att Öland verkligen är konstens ö. Sedan konstnärerna fångades av ljuset över alvaret har ön lockat till sig några av landets främsta bildskapare. Flera konstnärer födda på Öland har också lyckats nå de högsta höjderna – Per Ekström är en av dem, solmålaren som August Strindberg skriver så levande om i ”Röda rummet”.

Under Kristi himmelsfärdshelgen är det premiär för Konstlandskapet Öland, då de aktiva konstrundorna på ön tillsammans med fristående konstnärer går samman och håller öppen ateljé samtidigt.

På skånska Österlen har konstrundan sedan många år lockat bofasta och besökare att gå man ur huse och samma effekt kan den nya satsningen ge på Öland.

Redan nu första året räknar arrangörerna med att Konstlandskapet Öland blir en av landets största konstrundor, med närmare 200 deltagande konstnärer.

För den som är intresserad av konst ges ett unikt tillfälle att under en och samma helg besöka konstnärer i deras hem, från udde till udde. Det fina med öppna ateljéer är just att man får träffa konstnären personligen och kan få del av deras tankar kring konsten, val av motiv och arbetssätt.

För besökaren spelar det inte så stor roll vilken konstrunda konstnären tillhör. Det viktiga är konsten i sig, om konstverket väcker känslor och tankar. Att kunna åka till flera konstnärer över hela ön under en helg ger många tillfällen att få upplevelser.

Tanken är att Konstlandskapet Öland ska återkomma årligen kring Kristi himmelsfärdshelgen. Rätt skött kan det bli ett lyft för turismen under försäsongen innan sommarperioden. För Öland är ju så mycket mer än några sommarveckor, tänk bara på Öland Spirar och Ölands Skördefest.

Kenth JönssonSkicka e-post