Ledare: Julen, som gjord för läsning

”Midvinternattens köld är hård, stjärnorna gnistra och glimma”
Ledare • Publicerad 24 december 2022
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Endast Tomten är vaken...
Endast Tomten är vaken...

Den som längtar efter mer jul kan med fördel ta del av Litteraturbankens sammanställning, där det finns så mycket mer än Viktor Rydbergs ”Tomten” att ta del av.

Jag läste Gota Media-kollegan Borås Tidning på nätet och fastnade för chefredaktör Stefan Eklunds text om denna satsning.

Litteraturbanken är en sajt som är som ett eldorado för den som är intresserad av litteratur. Sajten ”tillgängliggör svensk skönlitteratur och andra texter av vikt för vår förståelse av det svenska kulturarvet” och är i huvudsak finansierad av Svenska Akademien.

På den nu aktuella julspecialen kan man läsa inte bara Viktor Rydbergs ”Tomten” utan även hans ”Lille Viggs Äfventyr på Julafton”. ”Tomten” kan man för övrigt lyssna på också, en inläsning av Horace Engdahl.

Här finns juldikter av bland andra Karin Boye, Nils ferlin och Anna Maria Lenngren, här finns texter som en ung Harry Martinson skrev i jultidningar och här finns tre svenska översättning av Charles Dickens klassiska ” A Christmas Carol”.

De sistnämnda visar också på hur översättarna tog sig friheter med titlar. I översättningen från 1844 heter berättelsen ”Jul-aftonen. En berättelse om andar och syner” , 1867 blir det ”Lofpris öfver julen” för att 1918 landa i titeln ”En julsång på prosa”.

Julen är som gjort för att läsa. Säkert är vi många som får hårda paket med nya bokupplevelser på julafton, säkert får en del böcker som har Öland som tema, vare sig det är deckare eller fackböcker.

Att läsa högt för sina barn eller barnbarn är kanske den finaste gåva man kan ge, värt att tänka på inte minst i jultider. Angående högläsning blir det ett intressant projekt på trettondagen, fredag 6 januari, då SVT i samarbete med Dramaten bjuder in till på kulturell slow-tv. I ett dygn livesänds högläsningen av hela Selma Lagerlöfs klassiker ”Gösta Berlings saga”, med bland andra Jonas Karlsson och Rebecka Hemse bland uppläsarna.

Ett annorlunda sätt att ta till sig en av den svenska litteraturens allra bästa romaner.

Kenth JönssonSkicka e-post