Annons

Ledare: Först uppmärksammar vi Amerika – sen firar vi Sverige

Få landskap har drabbats av Amerikafeber som Öland. Inte så konstigt att American Days arrangeras just här.
Ledare • Publicerad 3 juni 2023
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Kaffetorpet är en av platserna på Öland där man kan fira Nationaldagen.
Kaffetorpet är en av platserna på Öland där man kan fira Nationaldagen.Foto: Kenth Jönsson

Ulf Beijbom har i boken ”Uppbrottets tid: Amerikafebern på Öland” beskrivit hur det kom sig att så många ölänningar sökte lyckan ”over there”.

25 000 emigrerade under 1800-talet – men det kan också noteras att nästan var tredje återvände till hemön.

Annons

Amerika och Öland har ett speciellt band, inget tu tal om det. Många är de hus på ön som byggdes av hemvändare som lät den amerikanska stilen prägla deras nya boenden. Många är också de ölänningar som fått förnamn som funkar lika bra på Manhattan som i Böda.

Borgholm har en vänort, Rockford, en stad dit många ölänningar sökte sig under utvandringen.

Under fyra dagar är det American Days på Lundegård, där amerikanska bilar, amerikansk musik och amerikansk mat står i centrum. Nyss arrangerades Ölands Morordag med avslutande cruising, som lockade många entusiaster med förkärlek till amerikanska raggarbilar till Borgholm.

Det är något speciellt med de band som USA har till Sverige. Vi är präglade av den amerikanska musiken, den amerikanska klädstilen och de amerikanska filmerna och tv-serierna.

Vår nyhetsbevakning är också starkt präglad av USA. Det är nog många som har mer kunskap om valet i USA än exempelvis valet till Europarlamentet.

Om bara några dagar, den 6 juni, är det dags att bli helsvenska på allvar. Då firas den svenska nationaldagen, som blir lite extra festlig i år.

Vi firar ju nationaldag den 6 juni med anledning av 1809 års författning men framförallt för att Gustav Vasa valdes till Sveriges kung vid riksmötet i Strängnäs just denna dag 1523.

Gustav Vasa var kung fram till sin död 1560. Under sin tid som regent arbetade han med att stärka den svenska kungamakten och centralisera rikets förvaltning. Han formade det moderna Sverige.

Vasahuset på Borgholms kungsgård var byggnaden där Gustav Vasa bodde när han vistades på Öland. Han ska ha gjort ungefär tio besök på ön under sin tid vid makten. Man kan såklart diskutera om Gustav Vasa var en ”bra” kung. Men hans betydelse för framväxten av det Sverige som vi känner idag kan inte underskattas.

Kenth JönssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons