Ledare: En sommar helt annorledes än andra somrar

Coronapandemin lär vi få leva länge med. Längre än vad de flesta av oss trodde var möjligt för bara någon månad sedan.
Publicerad 2 maj 2020
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

I en intervju med Dagens Nyheter i veckan berättar statsminister Stefan Löfven att det kan bli svårt att genomföra resor i sommar på grund av coronakrisen – inte bara utrikes utan även inrikes.

– Med stor sannolikhet har vi inte kommit igenom det här i sommar, säger Stefan Löfven till Dagens Nyheter.

Det är inte precis de signaler en inhemskt besöksnäring vill höra. Alla förstår ju att turistsommaren inte blir vad den brukar vara – men alla hoppas väl på att de reseföreskrifter som gäller just nu inte ska bli regel i månader framöver.

Men med ett okänt virus är det svårt, för att inte säga omöjligt, att sia om framtiden. I veckan kom besked om att Öland Roots ställer in. Ulf Lundell ger sig inte ut på turné. Lars Winnerbäck har ställt in sedan tidigare.

Det är väl bara att inse: det är närmast en utopi att tro på stora folkfester i sommar, vare sig det är stadsfester, idrottsevenemang eller konserter. På det sättet är det en förlorad sommar.

Men fokus måste såklart ligga på folkhälsomyndigheternas ambition att hålla covid-19 i schack så att sjukvården håller med. Nu har till och med WHO lyft fram Sverige som ett gott exempel.

Michael Ryan, Världshälsoorganisationens ansvarige för WHO:s krisberedskap, sa i veckan:

–Sveriges sätt att agera kan vara framtidens modell för hur man ska möta en smitta.

Det lär dröja innan vi vet hela vidden av coronapandemin och mer säkert kan säga vilka länder som agerat rätt.

Men ett vet vi, för att göra en travesti på Carl von Linné: Denna sommar blir helt annorledes än andra somrar.

Vi får alla försöka göra det bästa av situationen. Vi får välkomna sköna maj, vistas ute i naturen, följa myndigheternas rekommendationer och se fram emot den dag då livet kan återgå till det normala igen. Hellre förr än senare, men folkhälsan och sjukvårdens möjligheter att vårda sjuka måste gå först.

Kenth JönssonSkicka e-post