unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Öland
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Ledare: En säker sommar för besökare och gäster

Det är bara en knapp vecka till midsommar och turistbranschen är redo för en sommar som inte blir som vanligt, men som kanske inte heller blir en katastrof.
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

I torsdags höll näringsminister Ibrahim Baylan pressträff tillsammans med Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson, Visitas vd Jonas Siljhammar och Hotell- och restaurangfackets ordförande Malin Ackholt.

Deras budskap var enkelt: semestra i Sverige – men följ de rekommendationer som finns!. I branschen pläderar man för att det både ska vara: ”safe to visit” och ”safe to work”. Säkert att besöka och säkert att jobba är det som gäller – och här kommer vårt personliga ansvar in.

Den svenska modellen i corona-krisen har handlar mycket om att människor uppmanas att tänka till och göra sitt för att vara en del av lösningen. När det gäller sommaren och turism handlar väldigt mycket om att hålla distansen.

Det blir spännande att se hur de myndigheter som ska se till att reglerna ska efterlevas kommer att agera. Det är troligt att resereglerna inte lär ändras – resorna i sig är inte den stora smittrisken – utan det handlar om hur folk beter sig på sitt resmål.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

Johan Carlsson från Folkhälsomyndigheten var tydlig med att det var verksamheter som skulle kunna komma att stängas om inte reglerna följdes.

På en direkt fråga om mycket folk på vandringsleder såg han inga problem:

”Där kan man vara hur många som helst bara man håller avståndet”.

Däremot finns det ”i närtid” inga funderingar tillåta sammankomster på mer än 50 personer.

Därför får vi se fram emot en sommar utan stora konserter. För Ölands del, som i planeringen hade en evenemangssommar utan dess like framför sig, är det ett stort slag och enskilda arrangörer drabbas hårt.

Men det är bara att gilla läget och för turistentreprenörer handlar det om att göra det bästa av situationen och blicka framåt. Att reserestriktionerna upphävdes ger ju i alla fall chansen till en hygglig sommar. Att många svenskar säkert kommer att välja att semestra hemma är en fördel.

Men, som sagt, det är en semester under personligt ansvar. Allt för en säker sommar.