Annons

Ledare: Den lokala kulturen står stark

På riksplanet kan man ana en viss minskning av både belastningen på sjukvården och antalet smittade med covid-19.
Publicerad 23 januari 2021
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Himmelsberga visar det bästa av den öländska hembygdsrörelsen.
Himmelsberga visar det bästa av den öländska hembygdsrörelsen.Foto: Carin Svensson

Vi kan ana ett ljus i tunneln. Men ännu är det på tok för tidigt att ropa hej. Först om några månader kommer vaccineringen igång på riktigt och då kan vi kanske börja andas ut. Men innan dess kan det komma en tredje våg av covid-19. Så vi får hålla i och hålla ut ännu ett tag.

Det är mycket vi saknat under denna tid. Mest av allt är det väl fysiska möten. En kram med en äldre släkting man inte sett på länge. Eller glädjen över att få se en fotbollsmatch tillsammans med andra. Att gå på bio. Att se konserter. Att gå ut och dansa.

Annons

Men lika viktigt som att samlas ett par tusen personer och se Tomas Ledin i Borgholms slottsruin en sommarkväll kan det vara med den mer jordnära kulturupplevelsen, den som hembygdsrörelsen står för.

Många gånger arbetar de i det tysta, de ideella krafter i hembygdsrörelsen som bär upp mycket av kulturen. Det är de som arrangerar kvällar i hembygdsgårdarna där man få ta del av intressanta föredrag om den lokala historien. Det är de som arrangerar vandringen i byn där bofasta och sommargäster kan få ta del av husens historia. Det är de som håller kulturarvet levande, inte minst vad gäller omsorgen om många av de väderkvarnar som vi förknippar med vårt Öland.

Hembygdsrörelsen har verkligen fått begränsa sina programpunkter under pandemin. Samtidigt är det många som istället för att utforska sandstränder vid Medelhavet faktiskt fått upp ögonen för allt det som finns på nära håll. Det borde vara ett tecken på att hembygdsrörelsen kommer att stå stark efter pandemin. Det är nog många av oss som lärt oss uppskatta det vi har i vår närhet i ännu högre grad än tidigare.

Om Sveriges Hembygdsförbunds grundsyn står följande att läsa på deras hemsida:

”Hembygdsrörelsen är en del av det levande samhället. Den skapar broar mellan det förgångna, nutiden och framtiden”.

Inte minst viktigt kommer det att bli efter pandemin, då vi ska återgå till ett mer normalt liv. Den lokala kulturen kommer att stå sig stark, tack vare alla de som ägnar tid och kraft åt att förvalta äldre tiders kunskap. Hembygdsrörelsen är en kulturbärare av rang.

Kenth JönssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons