Ledare: De' gaur allri' - om man inte är från Runsten!

Runstensandan lever. På bara några veckor har vi kunnat läsa om hur bygden utvecklas med pizzeria, matbutik och bränslestation.
Publicerad 16 maj 2023
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
”Det kan inte nog påpekas hur viktig den där drivkraften är, som ser till att hålla hela Öland levande”, skriver Ölandsbladets ledare.
”Det kan inte nog påpekas hur viktig den där drivkraften är, som ser till att hålla hela Öland levande”, skriver Ölandsbladets ledare.Foto: Peter Boström

Det är inte lätt att leva, bo och verka på den öländska landsbygden.

Ja, ni kan ju det där med indragna busslinjer, lanthandlare som tvingats kasta in handduken på grund av dyra leveranskostnader och så bensinpumpar som med hårdare miljökrav tas bort.

Full förståelse om det får människor att ge upp, att de till sist flyttar närmare stadsmiljöer.

Men. Så finns det kämpar, de som vägrar att ge upp - och tacka Ölandsgudarna för det!

”Det kommer inga stekta sparvar flygande om du inte själv bemödar dig att göra ditt bästa”, som Carl XVI Gustaf sa i sitt berömda jultal 2002.

Vi har sett kämparna på både norra och södra Öland. Utan dem hade vi kunnat stänga av Öland norr om Borgholm och söder om Mörbylånga.

Och så måste Runstensbygden lyftas fram. Kan Runsten bli Årets Ölandsby igen, den frågan måste i vart fall ställas till Ölands Skördefest?

Vi har upplevt det tidigare i just Runsten, hur byborna tagit saken i egna händer - bildat ekonomiska föreningar, fixat turiststationer och kulturleder. Om ingen annan gör det så får vi göra det själva, är mantrat.

Nu har en ny generation gett fortsatt liv i ”Runstensandan”.

”Det kan inte nog påpekas hur viktig den där drivkraften är, som ser till att hålla hela Öland levande!”

Runstens Intresseförening gjorde en enkätundersökning som visade att 87 procent önskade en matbutik på orten, nästan samtliga garanterade att de skulle handla för över 100 kronor i månaden där.

En annan enkät gav vid handen att 120 personer skulle använda en bränslepump.

Bra och vettigt underlag. Pang, pang, så presenterar Ida Nilsson och Andreas Milesson en 24-sjubutik, samt att Runes Bensin är under uppförande.

Ja, så var det helgpizzan, varje barnfamiljs lyxmat. Jodå, lokala fastighetsägarna drar in Ramazan Öztürk och så vips är familjemiddagen klar på ”femton minuter, en kvart” även på östra Öland.

Apropå barnfamiljer så går Runstensbygden mot urbaniseringen, med en 20-procentig ökning av barn vid förskolan.

Det kan inte nog påpekas hur viktig den där drivkraften är, som ser till att hålla hela Öland levande!

Peter BoströmSkicka e-post