unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Öland
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Ledare: ”Bara för att det finns spår så behöver man inte komma fram till Nybro!

Mördaren kom från Nybro. Kanske.
Onsdagens presskonferens om vem som mördade Olof Palme blev en besvikelse. ”Bara för att spåren leder till Nybro så behöver det inte betyda att man kommer fram dit. Det vet alla som försökt åka tåg genom Sverige”, skriver Ölandsbladets chefredaktör Peter Boström
Onsdagens presskonferens om vem som mördade Olof Palme blev en besvikelse. ”Bara för att spåren leder till Nybro så behöver det inte betyda att man kommer fram dit. Det vet alla som försökt åka tåg genom Sverige”, skriver Ölandsbladets chefredaktör Peter Boström
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Det var där vi hamnade till sist. Efter 34 år.

Inte Sydafrika, inte hos PKK, i poliskonspirationer eller ens före detta skådespelarelever från Sollentuna.

Punkten sattes i Nybro.

Eller, ja även om Palmeutredningen nu definitivt läggs ned så kommer inte privatspanarna sluta att lägga fram egna lösningar för hur och varför mordet 1986 genomfördes och framför allt av vem.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 109 kr)

Chefsåklagaren Krister Petersson redogjorde på onsdagens presskonferens klart och tydligt varför Stig Engström från Nybro inte kan avfärdas som mördare - ”vi kommer inte runt honom”.

Indiciekedjan mot Engström är omfattande. Engströms berättelse går inte ihop. Ja, häktad kunde han ha blivit idag. Men dömd för mord? Som tidigare kriminalreporter måste jag säga - ”inte en chans!”

Vi hoppades på dna-bevisning och vi höll tummarna för att det gick att koppla ett vapen till mordet. Därför blev onsdagens presskonferens en besvikelse. Det finns inga tekniska bevis och motivbilden är oklar.

Det som står alldeles tydligt och klart, om nu någon tvekat, är hur genomusel det initiala polisarbetet var. Med ett ”vanligt” polisarbete så hade Olof Palmes mördare aldrig kommit undan.

Ingemar Krusell från Borgehage kom in som biträdande spaningschef i Palmegruppen 1988, efter att Stig Engström avskrivits från utredningen (1987) och att Hans Holmér försvunnit ur bilden. 1990 lämnade Krusell sin post och för Ölandsbladets läsare har han flera gånger beskrivit sin syn på mordet.

Enligt Krusell så var mördaren Christer Pettersson. ”För den som var med när Lisbeth Palme pekade ut Christer Pettersson finns ingen tvekan”, berättade den öländske kriminalchefen när han blev ombedd att ge sin teori om vem som mördare Olof Palme.

Ingemar Krusell var en riktig polis, till skillnad från Hans Holmér och hans förtrogna. Det hade varit mycket intressant att höra Krusells ord om anklagelserna mot Stig Engström.

Dessvärre är han numera död, liksom många andra som förekommer i och kring utredningen.

Egentligen borde man inte vara besviken efter onsdagens presskonferens. Palmeutredningen har ju gång på gång skapat besvikelser. Nu fanns hoppet om vapen eller dna-bevisning, som gick att knyta en gärningsman till brottet.

I stället fick vi ännu en gång bekräftat vilken katastrof som Palmeutredningen varit.

Alla spår pekar mot Nybro. Men alla vi som försökt pröva den svenska järnvägen vet att man inte nödvändigtvis behöver komma fram till Nybro för det!