Ledare: ”Att säga nej är lättast, men behöver inte vara det rätta!”

Det enkla beslutet är att ställa in. Men det enkla behöver inte vara det bästa.
Publicerad 2 juni 2020
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Nio evenemang av tio är glasklara att de ska ställas in. Men i det tionde fallet måste faktiskt argument för och emot vägas. Att säga nej när skolklasser på samma skola lämnar klassrummet för att spela fotboll mot varandra blir fel, tycker Ölandsbladets Peter Boström.
Nio evenemang av tio är glasklara att de ska ställas in. Men i det tionde fallet måste faktiskt argument för och emot vägas. Att säga nej när skolklasser på samma skola lämnar klassrummet för att spela fotboll mot varandra blir fel, tycker Ölandsbladets Peter Boström.

Raden av inställda evenemang och konserter fortsätter att rasa in. Det är Snuskafton i Kroken, Uggla och Veronica Maggio i Slottsruinen, Allsången på Hotell Skansen.

Hur jobbigt det än känns så är det självklarheter. Av lag byggdes land och vi har idag och under de närmaste veckorna framför oss ett förbud på sammankomster med fler än 50 personer.

Det är då faktiskt ett tämligen enkelt beslut att låta Victoriadagen gå enbart för tv-kamerorna. Det är ju ett evenemang som går att följa hemifrån. Eller att avblåsa en konsert i Slottsruinen med ett publikhav på fyra och ett halvt tusen människor som gungar på samma kvadratmeter.

Det svåra är evenemang som faktiskt går att säga ja till. För det är lätt att bara dras med och säga ”nej”, ”nej” och åter ”nej”.

Och det är väl ungefär där vi är nu i pandemins tidsaxel.

Jag fick härom veckan ett mejl från en niondeklassare vid Skansenskolan i Mörbylånga. Hon berättade att skolledningen meddelat att den traditionella turneringen i fotboll mellan avgångsklasserna på Skansenskolan i år ställts in - ”på grund av rådande omständigheter”.

Det hade varit så lätt att avfärda hennes mejl med ett - ”ja, ja, vi har en världspandemi, den där turneringen är väl inte det viktigaste just nu?”

Men i hennes värld var den här sista riktiga dagen tillsammans med klassen viktigast just nu. De har växt upp tillsammans, lärt sig hantera både glädje och sorg. Hon kommer aldrig mer att sluta grundskolan.

I sina vidare mejl radar hon upp argument för att skolan faktiskt skulle kunna hålla sin årliga turnering. Med stigande genans måste jag konstatera att den 16-åriga flickan har betydligt mer på fötter än jag som bara ryckt på axlarna och tyckt att ett ”nej” inte behöver argumenteras.

Eleverna har suttit i samma klassrum under hela vårterminen, de har delat korridorerna, uppehållsrummen, matsalen, sporthallen, toaletterna med de andra klasserna.

Fotbollen är dessutom utomhus. På fritiden spela ungdomarna matcher och det faktiskt på uppmaning av Folkhälsomyndigheten - ”det är bra att röra på sig och att vara ute i friska luften”, ett mantra som både Tegnell och Wallensten bankar in.

Niondeklassarnas turnering är förstås, i det stora hela, inte världens viktigaste evenemang - inte utanför Skansenskolan. Av tio inställda evenemang på Öland så är nio glasklara, det finns inga hållbara argument för att köra.

Men när det gäller det där tionde evenemanget då måste vi kunna ställa dem mot varandra, argumenten för och emot.

Niondeklassare som går ut i friska luften och dessutom rör på sig - då måste man värdera fakta och kunna ta det svåra beslutet att faktiskt säga ja!

Peter BoströmSkicka e-post