Klart att Vickan ska bli Årets Ölänning!

Det var väl egentligen bara en tidsfråga? Klart att ”Vickan” ska få bli Årets Ölänning!
Öland • Publicerad 12 juni 2018
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Egentligen är vi ju inte ”Vickan” med Victoria, men nästan. Hon känns som en av oss, som en ölänning alltså.

Det heter i statuterna för Årets Ölänning att priset ska gå till ”bofast ölänning eller varaktig sommarölänning eller person från annat håll, som gjort bestående insats till Ölands fromma”.

Med dessa förutsättningar så känns Kronprinsessan Victoria som ett självklart val.

Victoria har tillbringat i stort sett varje sommar på Öland sedan hon föddes. Hennes födelsedag firar hon tillsammans med oss på Borgholms Idrottsplats. Victoriadagen är årets viktigaste dag för Öland utan någon som helst jämförelse.

Det är då inte bara Sveriges ögon som riktas mot Öland, utan här medverkar media från hela Europa.

Victoria har hela tiden värnat om arrangemanget och det ska vi vara väldigt tacksamma för. Gud förbjude den dagen då hon hellre firar sin födelsedag på Drottningholm eller Skansen i Stockholm.

Ett gott tecken på att Kronprinsessan med familj tänker fortsätta sommarsemestra på Öland är anläggandet av den nya sommarbostaden vid Solliden.

Vi som fått förmånen att träffa och språkas med Kronprinsessan kan skriva under på att hennes intresse för Öland är genuint och äkta.

Alla våra läsare är lika mycket värda. Men visst blir det lite extra kul när tidningen får en specifik fråga från hovet om något vi skrivit om i Ölandsbladet, det händer väl inte jätteofta med någon gång ibland.

Det kan till exempel handla om vägen till guldfiskdammen i Skarpa Alby eller om något annat som intresserar Kungafamiljen.

För några veckor sedan vandrade Victoria en och en halv mil på sydöstra Öland. Man kan naturligtvis göra det på många olika sätt, men Victoria gjorde det på sitt sätt.

Hon tog sig tid att prata med skolbarnen, föreningsmänniskorna och de lokala politikerna som gick med eller följde vandringen. Det är sådant som skapar särskilda band och det har Kronprinsessan med Öland och ölänningarna.

Den 5 juli får hon ta emot priset. Prisutdelare blir Årets Ölänning 1996, pappa Kungen. Det öländska går i generationer och måtte det så fortsätta!

Peter BoströmSkicka e-post