Jag skäms varje gång som SVT ska belysa ett landsbygdsproblem

Sveriges Television förnekar sig inte. Varje gång som våra landsbygdsproblem på Öland ska ”belysas” så slutar det i praktfiasko.
Publicerad 27 augusti 2018
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

SVT Opinions debatt där fokus i förra veckan skulle läggas på Ölandsböndernas kris efter den svåra torkan är bland de största haveri som någonsin skådats. Ett praktfiasko utan dess like och ett direkt hån mot de många lantbrukare som mår så enormt dåligt över den situation de nu befinner sig i.

Djuren ligger och dör i torkan. Spannmålen är knappt värda att skörda. Lantbrukare tvingas ta lån för att Jordbruksverket inte klarar av ett nytt datasystem och släpar efter med bidrag tre år tillbaka i tiden.

Gårdar som tillhört familjen i flera hundra år läggs ut till försäljning, men köpare saknas. Skulderna växer.

Och så när den statliga televisionen äntligen ska ”belysa” problemet i debattprogrammet SVT Opinion så verkar inte redaktionsledningen ha fattat någonting.

Det tas in en bondehatare som inte tycker att vi ska ha några bönder alls i landet utan låta tredje världen sköta den biten. Och så en tuggummituggande vegan som med sina promillestödjande fränder ska vara någon slags ”motpol” till våra öländska bönder.

Redaktionsledningen för Opion Live har bemött kritiken, precis som de alltid gör. Det blev en bra ”debatt”, tyckte dom.

Kvar står ett gäng bönder på Borgholms torg och undrar vad fan som hände. Återigen har storstadsmedia visat sin totala oduglighet att ”belysa” ett landsbygdsproblem.

Någonstans gror en tanke. Är det ens en ambition? Eller är en skock bönder på ett torg att betrakta som en kuliss för ett i vanlig ordning storstadsanpassat mediainslag?

Bondbönan hoppade av sändningen i en protest mot hur debattprogrammet kom att utformas. Hade hon inte redan blivit Årets Ölänning innan så borde hon blivit det igen!

Den extrema torkan på Öland, och Gotland också för den delen, skulle ha kunnat vara underlag för en så bra debatt.

Hur ser vi till att säkra vattenförsörjningen för drabbade områden? Vem ska betala?

Kan vi acceptera att ett statligt verk som jordbruksverket ligger tre år efter med sina beviljade stöd?

Ska vi ens kalla det för stöd eller bidrag? Lantbrukarna utför ju ett jobb där de ser till att du och jag får svensk mat på borden, det är ju lantbrukarna som med sina djur ser till att hålla landskapen öppna.

Det finns så mycket värt att debattera kring när det gäller både lantbruk och landsbygd.

Men ett debattprogram med ett sådant haveri som SVT Opinion gör att vi på Öland saknar allt hopp om att den statliga storstadstelevisionen någonsin ska komma att ta våra frågor på allvar.

Som svensk skäms jag!

Peter BoströmSkicka e-post