Hur ska en 16-åring orka med att bära hela världen?

Jag tycker Greta är superhäftig. Men herregud, hon är 16 år...
Publicerad 19 mars 2019
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Inom idrottsrörelsen brukar vi ledare ofta matas med förmaningar om att vara försiktiga med att lyfta fram barn. Det finns barn som är brådmogna också inom sportens värld, som är ”tidiga”.

Men vi idrottsledare har fått lära oss hur oerhört svårt det är för väldigt unga människor att hantera den stora uppståndelsen.

Bandyn och fotbollen har tagit bort resultaträkningen upp till 13 år. Och då handlar det ändå om vad ett lag har presterat tillsammans, ibland upp till 20-25 barn.

Klimatfrågan är så oerhört viktig. Jag imponeras när barnen kommer hem från skolan och lär mig om klimatanpassning.

För dem är det så naturligt att tänka miljömedvetet, det kan handla om att plocka upp skräp efter sig, källsortera, eller att inte låta maskiner stå igång i onödan. Det har blivit självklarheter för den nya yngre generationen.

På ett sätt är väl också Ölandsbladet en del av en cynisk värld som söker förgrundsgestalter, blickpunkter, hjältar. För det är ju en sådan Greta har blivit - inte bara genom den nationella pressen utan också den internationella.

16-åringen har nu blivit nominerad till Nobels Fredspris och utsedd till Årets kvinna av Expressen. I intervjuer svarar Greta snällt på frågor om hennes ätstörningar, hur hon mobbats och sin kamp för att rädda planeten.

Hennes svar i SVT:s Skavlan imponerade och berörde, både det om hennes miljöengagemang och hennes Aspergers-diagnos.

Men vet Greta själv var hon har hamnat, hur politiker, media och inte minst miljörörelser använder sig av henne? Hon är ett barn.

Det har blivit en enorm fixering vid just Greta. I mitt stilla sinne undrar jag hur alla medier, politiker och organisationer fullständigt tappat omdömet? Kan inte miljöfrågan bevakas utan att vi fullständigt exploaterar och fläker ut en 16-årig flicka?

Ölandsbladets sportavdelning börjar så smått att presentera resultat och fina individuella insatser när de aktiva närmar sig 15 år. Ett SM-guld i friidrott för en 16-åring blir en två-spalttext. Barnframgångar hanteras varsamt.

Varför?

Jo, barn är barn. De ska få utvecklas i sin egen takt. När de själva blivit vuxna ska de heller inte behöva förklara varför de sa si eller så när de var barn.

Det är ett oerhört viktigt ämne som genom Greta får extra belysning, inte bara i Sverige utan hela världen.

Jag hoppas dock bara att Greta orkar med allt det som lagts på hennes axlar. Det är en oerhörd tyngd för ett 16-årigt barn att bära. För stor, om du frågar mig!

Peter BoströmSkicka e-post