Annons

Håll i er, men...det går faktiskt riktigt bra för Öland!

Det här kommer kanske som en chock, men...det går faktiskt riktigt bra för Öland just nu.
Publicerad 19 juni 2018
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Det kan vara svårt att tro när man läser sociala medier, insändarsidor eller hör snacket på byn. Vi människor har en märklig tendens att fastna i allt det där som är mindre bra, sedan skapar vi snöbollar kring det.

Så kommer Dagens Samhälle med sin årliga kommunbarometer där man jämför landets alla 290 kommuner...

Annons

Och så visar det sig att våra bägge Ölandskommuner står sig synnerligen bra i Sverige-konkurrensen och dessutom är kurvan stigande.

Undersökningen som Dagens Samhälle gör är omfattande och baseras på ren fakta. 75 olika variabler inom tolv olika ämnesområden används för att kunna jämföra kommunerna.

Mörbylånga kommuns ekonomi är usel vilket på just den punkten ger plats 266 och förbindelserna för Borgholms kommun är på plats 289 av landets 290 kommuner.

Men om vi tittar bakom besparingarna på gräsklippning i Mörbylånga och att Borgholms kommun tvingas stå till svars för att följa lagen om kommunal upphandling kring skolskjutsar så träder en liten annan bild fram. Den att Öland, med sina ännu så länge två kommuner, är en av de bästa platserna att bo på i hela landet.

Bland landets alla 290 kommuner är Mörbylånga totalt rankade på 107:e plats och Borgholm 113. Räknar vi bara småstads- och landsbygdskommuner så är placeringarna 29 och 24.

Ibland måste vi nog stanna upp och kika omkring oss. Det är lätt att dras med i den svartmålande beskrivningen som dyker upp omkring oss. Visst tusan finns det saker som bör och måste förbättras, vilket företag eller vilken organisation har inte det?

Ta ett ämne som näringsliv, där Borgholm är 19:e bästa kommun i hela landet. Ett betyg som måste vara förbaskat roligt för tillförordnade näringslivschefen Kristian Sjövall. Fullt lika roligt var det inte för ett par år sedan när man talade om Borgholms kommun som ”företagsfientligt”.

När det gäller Mörbylånga så är det framför allt inom kategorierna skola och arbetsmarknad som kommunen har sina stora framgångsområden, detta trots att till exempel skolan varit ett mycket omdiskuterat område sedan fjolårets besparingskrav.

Omvärldsutblickarna som Kommunbarometern i Dagens Samhälle ger oss visar med all tydlighet att det finns grader i helvetet. Och att Öland faktiskt är ett tämligt gott land för att bo och verka.

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons