En vacker tanke att arbeta för en förening och samtidigt sponsra lillebror

En öländsk ICA-handlare styrelsearbetar för en förening, men sponsrar också en annan förening. För det får handlaren ta emot så grova personangrepp att han måste polisanmäla. Det är inte klokt.
Publicerad 22 november 2018
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Rickard Teern är en inte helt obekant handlare från Borgholm. Gör en lista över Ölands mest kända personer och ICA-handlaren lär aspirera på en topp tio-plats.

Hans idrottsengagemang har varit hyfsat välkänt på Öland under lång tid. Sedan ett drygt halvår har den vetskapen också exploderat i Kalmar. Detta sedan det uppmärksammats att Kalmar FF:s styrelseledamot Richard Teern samtidigt sponsrar Östers IF.

För den oinvigde så kan det ju tyckas rent löjligt att något sådant får så stora proportioner. Richard Teern har kunder från såväl Kalmar- som Växjötrakten. Och fotboll är väl egentligen en lek?

Men idrottsvärlden är mer komplex än så. Det handlar om känslor som inte alltid är så lätta att förklara. Människor håller på sina lag och med det så byggs det också upp ett motstånd mot andra lag. Historiken, men framför allt geografin spelar en avgörande roll. AIK-Djurgården i Stockholm, United-City i Manchester och Real-Atletico i Madrid.

För Kalmar FF:s del är arvfienden Östers IF, eller i alla fall bland hardcore-fansen. När det gäller just Kalmar FF och Östers IF så finns det faktiskt en del som håller på båda lagen, gränsbygderna mellan Emmaboda, Lessebo och Nybro till exempel. Men också för att föreningarnas storhetstider gått omlott. När Kalmar FF harvat i lägre divisioner så har det gått en och annan bil mot Växjö för att titta på allsvensk fotboll. De senaste 15 åren har bilarna mer gått i riktning mot Kalmar.

Om jag fått råda Rickard Teern så hade jag starkt rått honom att välja stötta ett lag av Kalmar FF och Öster, i synnerhet eftersom det kan upplevas som en intressekonflikt att samtidigt arbeta aktivt som styrelsemedlem för den ena föreningen. Idrottsföreningarna lever i mångt och mycket på sina supporterkulturer.

Mitt råd bygger på kunskapen om hur en del supportrar uppfattar dessa tudelade intressen.

Det finns dock en vacker tanke i att arbeta aktivt för en förening och sponsra den, men att också sponsra lillebror. Där ligger en viss romantik i det. I grunden handlar det om kärleken till sporten.

Några supportrar kallar det själlöst, men att därifrån gå direkt till personangrepp går aldrig att acceptera. Det är inte något vi kan tillåta i en demokrati, även om vi hänvisar till idrottens ”oskrivna regler”.

I en demokrati får då också Richard Teern acceptera att föreningens medlemmar kan välja en annan styrelseledamot.

Peter BoströmSkicka e-post