Annons

Det här är nyheterna som söker svar 2019

Vi överlevde den värsta vattenkrisen sedan 1867, satte stopp för fossilgasborrningar, nådde rekordsiffror för besöksnäringen, hade knappt mätbar arbetslöshet och fick 390 miljoner från Trafikverket.
Publicerad 3 januari 2019
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Lite märklig är det då att vid årsskiftet göra en överblick över insändare och kommentarer i Ölandsbladets olika forum.

Ett snabbt överslag ger vid handen att 2018 var ett riktigt skitår och att 2019 bara kommer att bli ännu sämre.

Annons

Läser mycket av professor Hans Rosling och hans mission att förklara för stadsöverhuvuden och världens företagsledare att bilden vi haft av så kallade U- och I-länder inte stämmer. Världen är inte alls på väg åt helvete. Världen har aldrig varit bättre än var den är nu, glöm det där om att det var bättre förr!

Precis alla siffror - barnadödlighet, barns möjligheter att studera, extrem fattigdom - har förbättrats enormt bara de senaste 20 åren. Ändå, om du ställer frågan till valfri person på gatan så svarar en klar majoritet att världen aldrig varit närmare undergången.

På så sätt är Öland heller ingen ö. Undergångsoprofetiorna känns igen på ön - trots att statistiken, den rena faktan, i de allra flesta fallen talar precis tvärt emot.

Det finns anledning för oss inom media att vara självkritiska. Vi är duktiga på att finna ”knorr" på varje händelse, söka upp "drabbade" och låta kritiker "komma till tals”. Helt enligt journalistiska grundregler. Men där sätts också en ton för den efterföljande kommateringen i sociala medier.

Kommunerna löser det på sitt eget sätt genom att anställa allt fler kommunikatörer och pumpa ut "positiva nyheter”, likt gammal rysk Pravdamodell. Det är som Hans Rosling säger, man ersätter egentligen bara salt med socker. Och för mycket är definitivt inte nyttigt!

Vår målsättning på Ölandsbladet är att vara både salt och socker, det är något vi kommer att jobba ännu hårdare med under 2019. Vi har som strävan att bli än mer nyhetsledande på Öland, att kunna analysera både positivt och negativt.

Öland står inför ett enormt spännande år. 2019 kommer vi att få nyheter som påverkar Öland under mycket lång tid framöver.

Här är bara ett axplock av sådant vi kommer att veta mer om när 2019 är slut:

Blev Öland ett eller är vi fortfarande uppdelade i två kommuner?

Hur klarade vi vattenbristen?

Annons

Blev det ombyggnad eller nybyggnad av Åkerboskolan?

Var blir det av 2+1-vägen mellan Ölandsbron och Borgholm?

Hur löste sig allt för elever, föräldrar och lärare i Färjestaden?

Gick Cementa och 300 år av cementindustri i graven, och vilka konsekvenser blev det i så fall för räddningstjänsten, skolan, affären?

Fick polisen äntligen fatt i tjuven på norra Öland?

Kunde de nya majoriteterna, S och C, hålla sams i våra två Ölandskommuner?

Vilka konsekvenser fick det för dig?

Den sista frågan är den absolut viktigaste för oss på Ölandsbladet. Under 2019 ska vi göra allt för att ge dig svar!

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons