Annons

Demokratin måste ständigt försvaras

Ölandsbladet har vid flera tillfällen skrivit om de problem som partierna på Öland har för att få personer att engagera sig politiskt. Det är inget problem som bara finns lokalt – problemet är större än så.
Publicerad 24 mars 2018 • Uppdaterad 10 april 2018
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

I veckan började ett program på Sveriges Television där Jan Scherman skärskådar den svenska demokratin.

Det är ingen vacker bild som målas upp. Landets riksdagsledamöter är allvarligt oroliga och tycker att de får ägna mer och mer av sin tid åt administration. Allt mindre tid går åt till det de är valda för: att agera politiskt. Tiden blir allt mer knapp för att besöka väljarna och verkligen få veta vad som är viktigt för svenskarna.

Annons

Partierna får partistöd – men det tycks inte gå till att hjälpa riksdagsledamöterna, som skulle behöva administrativ avlastning och kanske ett kontor där de kan ta emot besök på hemmaplan. En riksdagsledamot från Göteborg berättade att han fick stämma träff med folk ute på caféer när han var på hemmaplan.

Till det kan läggas att allt fler politiker utsätts för hat och hot. Inte minst drabbar det kvinnliga politiker.

När Håkan Juholt i höstas , som nytillträdd ambassadör på Island, i en intervju med Svenska Dagbladet menade att demokratin sakta var på väg att avvecklas blev det ramaskri.

I Jan Schermans program uttrycker nu riksdagens talman Urban Ahlin samma farhågor.

Slutsatsen blir att demokratin ständigt måste försvaras, vi kan inte ta den för given.

Folk har i allmänhet lätt för att engagera sig i en sakfråga: ”vi vill behålla vår skola”, ”lägg inte ner sjukhuset”, ”stoppa bygget” eller ”rädda skogen”.

När man inte får som man vill heter det att ”politikerna lyssnar inte på oss”. Demokratin tycks bara fungera när de som protesterar får som de vill.

Det blir allt svårare att få folk att engagera sig politiskt, att arbeta för ett bättre samhälle den vägen.

Att arbeta politiskt kan naturligtvis innebära att man tvingas ta obekväma beslut, Men förhoppningsvis är de besluten baserade på ett gott faktaunderlag och där man också tagit till sig den andra sidans bästa argument. För det är väl så det fungerar i politiken. Inte sprider väl våra folkvalda rykten, halvsanningar eller rena påhitt i exempelvis fullmäktige...

Till sist: glöm inte att ställa fram klockan natten till söndag. För nu är det nämligen dags att ställa om till sommartid.

Kenth JönssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons