Dags att slå ett slag för den kreativa landsbygden

Fortfarande finns det mycket kvar av sommaren. Fortfarande finns mycket att göra och uppleva innan hösten är här. Öland är så mycket mer än några veckor i juli.
Publicerad 10 augusti 2019
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Tidigare i somras var jag inne i en affär i Borgholm. En kund frågade affärsbiträdet: ”Hur är det efter skördefesten, finns det något folk här då?”. ”Ja, jag bor i alla fall här”, sade affärsbiträdet.

Det finns ibland en konstig syn på landsbygden, som om den endast finns till för att stressade storstadsmänniskor ska kunna säga att de ska ”till landet” för att koppla av.

Resten av året är landsbygden bortglömt. Medan det är i staden det verkligen händer saker.

I slutet av oktober arrangeras Landsbygdsdagarna i Borgholm, två dagar med inspirerande föreläsningar och workshops som verkligen ska visa att landsbygden är så mycket mer än något man åker till under semestern för att få lugn och ro.

En av föreläsarna under Landsbygdsdagarna är Teo Härén, som kommer att slå hål på myten om den kreativa storstaden och den okreativa landsbygden.

Hans teorier går i korthet ut på att medan städer i alla tider haft ett försprång och erbjudit möjlighet till mer intryck, fler kontakter och mer kunskap så stämmer det inte längre. Internet har jämnat ut den balansen och ger samma möjligheter för den som bor på Öland som för den som bor i Stockholm.

Så istället för att tala om kreativa städer kontra en landsbygd där inte så mycket händer kanske vi istället ska tala om kreativa personer, vare sig de bor på Östermalm eller i Kastlösa.

Det är befriande att höra dem som sjunger landsbygdens lov. Vi behöver inte känna oss som kusinen från landet – även om vi bor ”på landet”. Vi kan istället lyfta fram alla fördelar det finns med att bo utanför storstäderna. Fördelar som faktiskt kan få kreativiteten att blomma.

Kenth JönssonSkicka e-post