Annons
Kultur

Unika hantverk från Öland på filmfestivalen i Cannes

Nya hantverk i trä, textil och keramik kommer inom kort att fraktas ner till årets filmfestival i Cannes för att på ett konstnärligt sätt berätta om Ingmar Bergman.
Vickleby\nsedan och uppmärksammas därför vid filmfestivalen i Cannes sista veckorna i maj. Bergmans tydliga kopplingar till Carl Malmsten har gjort att Capellagårdens elever deltar med hantverk i den svenska paviljongen. De gör det tillsammans med studenter från Tekniska högskolan i Jönköping. • Publicerad 4 maj 2018
Emma Härdin och My Magnusson har tillsammans gjort Drop Curtain, inspirerade av Bergmans film Det sjunde inseglet.
Emma Härdin och My Magnusson har tillsammans gjort Drop Curtain, inspirerade av Bergmans film Det sjunde inseglet.Foto: Sophia Quirk

– Ingmar Bergman omgav sig i hög grad med möbler ritade av Carl Malmsten som grundade Capellagården, därför känns det både viktigt och naturligt att vi är med och tolkar Bergmans liv, utifrån hans bostad, hans scenografi och sinnesstämningar, säger Marit Stigsdotter som är möbellärare på Capellagården.

Emma Härdin och My Magnusson är två av de 14 eleverna som har deltagit i arbetet och tillsammans skapat verket Drop Curtain.

Annons

– Vi har läst dotterns bok och sett flera filmer för att få en bakgrund och en idé till vad vi ville göra, säger My Magnusson.

”Ingmar Bergman omgav sig i hög grad med möbler ritade av Carl Malmsten.”

Hon har gjort ett skåp, där en jalusidörr ska ge en känsla av ett scendraperi, innanför dessa hänger en mängd klockor och två mindre keramikfigurer.

– Ingmar Bergman var näst intill fanatiskt bunden vid tiden, klockor och scheman. Till och med när han skulle ha besök gjorde han scheman, säger Emma Härdin.

Alla klockor i skåpet har tiden 04.00. Tiden för Bergmans ständigt återkommande ångesttimma.

De åtta hantverken som har skapats med utgångspunkt från Ingmar Bergmans liv och filmer består av keramik, trä och textil, i flera fall av kombinationer. Ett verk heter precis som en av filmerna, Persona. Ett annat har fått namnet Smultronstället, även det inspirerat av filmen med samma namn. Fyra elever har tillsammans gjort The Essence of a Home, ett skåp som har hämtat formen från Bergmans hus på Fårö.

Erika Kobayashi, Ayakoa Tokita och Mina Karami har kombinerat trä, keramik och textil i verket The Automata from ”Smultronstället”.
Erika Kobayashi, Ayakoa Tokita och Mina Karami har kombinerat trä, keramik och textil i verket The Automata from ”Smultronstället”.Foto: Maria Wiell
Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons