Annons
Kultur

Sömnad för nöje och återbruk i tygverkstad

– Vi har pratat länge om det här, vad vi kan göra för att nå ut till flera och träffas och sy tillsammans, säger Tina Jogmark, ordförande i Högsrums kyrkliga syförening.
Nyligen höll de sin allra första öppna tygverkstad i församlingshuset i Högsrum.
Högsrum • Publicerad 16 april 2019
Tage Jogmark syr kaffefilter som han ska sälja på Högsrums hembygdsförenings sockenmarknad i sommar. Idén med dessa återanvändningsbara kaffefilter är hans egen  och han har även försett mamma Tina Jogmark med några stycken.
Tage Jogmark syr kaffefilter som han ska sälja på Högsrums hembygdsförenings sockenmarknad i sommar. Idén med dessa återanvändningsbara kaffefilter är hans egen och han har även försett mamma Tina Jogmark med några stycken.Foto: Carin Svensson

Drygt ett tiotal personer kom till premiären av Öppen tygverkstad i Högsrums församlingshus. Det var blandade åldrar runt borden och sömnaden hade olika inriktning. En del var lagningsinriktad, en del var nyproducerande och ytterligare någon handlade om ändringar.

– Det kan vara att man vill komma och sitta här och laga något, man kanske inte har symaskin hemma, eller så kanske man behöver hjälp med något eller bara tycker om att sy tillsammans med andra, säger Tina Jogmark.

Annons

Hon håller just på och hjälper Kajsa Erlandsson som syr fruktpåsar i spetstyg, en bra-att-ha-pryl som många av de närvarande i dagens tygverkstad tycker att man gott kan ha istället för att ta platspåsar varje gång man handlar frukt och grönt i affären. I och med att de är i spets så syns innehållet bra när man kommer till kassan.

Återbruk är något som allmänt förespråkas och praktiseras bland de närvarande och det är ju också en av anledningarna till att sy, lappa och laga. Förutom att de tycker att det är roligt då förstås.

Tina Jogmark (t h) hjälper Kajsa Erlandsson när hon ska sy fruktpåsar i spetstyg.
Tina Jogmark (t h) hjälper Kajsa Erlandsson när hon ska sy fruktpåsar i spetstyg.Foto: Carin Svensson

En kvinna har kommit dit med sin klänning som hon har haft i många år. Nu vill hon gärna ha lite hjälp att göra några ändringar på den.

– Den är ju fortfarande i fint skick och jag kan ha den men jag kan inte sy, säger hon.

Hon får hjälp med ändringarna av Heléne Wickléus och Kristina Jacobsson från Högsrums kyrkliga syförening.

Tina Jogmarks son, Tage, delar sedan länge sin mammas intresse för sömnad. Redan som fyraåring köpte han en egen symaskin för femtio kronor på loppis. Sedan bad han sin mamma att lära honom att sy. Nu sitter han och tillverkar kaffefilter i tyg.

Högsrums kyrkliga syförening kommer nu att fortsätta att ha öppen tygverkstad då och då och hoppas att få allt fler besökare.

– Några datum är inte spikade men vi kommer att annonsera och sätta upp affischer samt lägga lappar i brevlådorna i närområdet, säger Tina Jogmark.

Återbruket, nöjet och gemenskapen är några av anledningarna till att deltagarna tycker om att träffas på öppen syverkstad.
Återbruket, nöjet och gemenskapen är några av anledningarna till att deltagarna tycker om att träffas på öppen syverkstad.Foto: Carin Svensson
Heléne Wickléus och Kristina Jacobsson gör ändringar på en klänning som en kvinna kommit och bett om hjälp med.
Heléne Wickléus och Kristina Jacobsson gör ändringar på en klänning som en kvinna kommit och bett om hjälp med.Foto: Carin Svensson
Ordföranden i Högsrums kyrkliga syförening, Tina Jogmark, har alltid älskat att sy och har genom åren samlat på sig skatter av sytillbehör.
Ordföranden i Högsrums kyrkliga syförening, Tina Jogmark, har alltid älskat att sy och har genom åren samlat på sig skatter av sytillbehör.Foto: Carin Svensson
Carin SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons