Annons
Kultur

Midsommar firades med musik och dans

Runt om på Öland firas det midsommar för fullt, på olika sätt. Under midsommaraftonen firades det på många håll på traditionellt vis med midsommarstång, spelmän och dans, från förmiddag till kväll. Och i bland annat Himmelsberga var det dans runt stången på midsommardagen.
Skäftekärr • Publicerad 22 juni 2019
Med gemensamma krafter restes midsommarstången i Skäftekärr och sedan tog musik och dans vid. Ett traditionellt midsommarfirande som man kunde hitta på många platser runt om på Öland under midsommarafton och i viss mån även midsommardagen.
Med gemensamma krafter restes midsommarstången i Skäftekärr och sedan tog musik och dans vid. Ett traditionellt midsommarfirande som man kunde hitta på många platser runt om på Öland under midsommarafton och i viss mån även midsommardagen.Foto: Carin Svensson

I Skäftekärr var gräsmattan bakom den stora, gula huvudbyggnaden fullsatt med midsommarfirare, spelmän och dansare. I det soliga vädret satt förväntansfulla midsommarfirare i alla åldrar på picknickfiltar och campingstolar för att ta del av festligheterna.

Först var det dags för midsommarstången att kläs och senare tågade spelmän och folkdanslag in med fanbärare i täten.

Annons

Sven-Göthe Lidheim från folkdanslaget Norrlearna önskade de närvarande en glad midsommar och konstaterade att i år hade folkdansarna för tjugotredje året nöjet att bjuda på lite dansuppvisning.

– Men först ska vi resa midsommarstången, sa han.

När det var gjort återvände han till mikrofonen och presenterade en lång rad olika folkdräkter som fanns representerade bland dansarna.

– Det finns 840 olika folkdräkter i Sverige, om man räknar med de samiska, förklarade Sven-Göthe.

Ett axplock av de 840 folkdräkter som finns i Sverige representerades i Skäftekärr på midsommaraftonen.
Ett axplock av de 840 folkdräkter som finns i Sverige representerades i Skäftekärr på midsommaraftonen.Foto: Carin Svensson

Sedan spelade den yngsta i spelmanslaget Ökända, Iris Alm, Fransk folkvisa på fiol innan det var dags för Norrlearna att dansa.

När det blev dags för alla andra närvarande att samlas i en ring runt midsommarstången för att delta i traditionella danslekar som Små grodorna, Tre små gummor, Uppå källarbacken och Mormors lilla kråka så leddes de av Leif Fröling och Ingela Lissmyr. För musiken stod spelmanslaget som kallar sig Ökända och bland annat består av musikerfamiljen Håkan, Isa, Åsa, Oskar och Iris Alm.

Spelmän och folkdansare tågar in med fanbärare i spetsen.
Spelmän och folkdansare tågar in med fanbärare i spetsen.Foto: Carin Svensson
Spelmanslaget Ökända stod för musiken.
Spelmanslaget Ökända stod för musiken.Foto: Carin Svensson
Sven-Göthe Lidheim, mitten, presenterade folkdräkterna som var med under dagen.
Sven-Göthe Lidheim, mitten, presenterade folkdräkterna som var med under dagen.Foto: Carin Svensson
Folkdanslaget Norrlearna bjöd på dansuppvisning för tjugotredje året i rad.
Folkdanslaget Norrlearna bjöd på dansuppvisning för tjugotredje året i rad.Foto: Carin Svensson
Iris Alm, yngst i spelmanslaget, bjöd på  Fransk folkvisa.
Iris Alm, yngst i spelmanslaget, bjöd på Fransk folkvisa.Foto: Carin Svensson
Det var många som anslöt runt midsommarstången för att vara med i de traditionella danslekarna.
Det var många som anslöt runt midsommarstången för att vara med i de traditionella danslekarna.Foto: Carin Svensson

Carin SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons