Annons
Kultur

Margit och Bernhard möttes litterärt i Strömstedtsalen

I onsdags var det litterär förbrödring i Strömstedtsalen på Ölands folkhögskola. Margit Friberg-sällskapet hade bjudit in Bernhard Nordh-sällskapet för att ömsesidigt lära känna varandra. Det var en landsbygdsskildrare från söder som mötte en frände från norr.
ÖLANDS SKOGSBY • Publicerad 30 augusti 2018
I Strömstedtsalen på Ölands folkhögskola träffades i onsdags företrädare för Margit Friberg-sällskapet och Bernhard Nordh-sällskapet. Här är de som talade under det offentliga mötet: Mårten Larsson, Vilhelmina, Margareta Lilja Svensson, Mörbylånga, Carina Strömberg, Östersund, Sigrid Fredriksson, Färjestaden, Inger Petersson, Färjestaden, och Solveig Wallin, Märsta, de två sistnämnda är döttrar till Bernhard Nordh.
I Strömstedtsalen på Ölands folkhögskola träffades i onsdags företrädare för Margit Friberg-sällskapet och Bernhard Nordh-sällskapet. Här är de som talade under det offentliga mötet: Mårten Larsson, Vilhelmina, Margareta Lilja Svensson, Mörbylånga, Carina Strömberg, Östersund, Sigrid Fredriksson, Färjestaden, Inger Petersson, Färjestaden, och Solveig Wallin, Märsta, de två sistnämnda är döttrar till Bernhard Nordh.Foto: Anders Marell

Strömstedtsalen fylldes snabbt av folk, delvis till arrangörernas glada förvåning, men det var en erfaren publik som läst Bernhard Nordh under dennes livstid, som sträckte sig till 1972. Hans tjugosju romaner har sålts i nära nog tre miljoner exemplar i Sverige, så hans böcker torde finnas eller har funnits i snart sagt varje stuga. Dessutom låg han under många år i topp på de svenska folkbibliotekens utlåningslistor.

Bernhard Nordh-sällskapet, som har sin tyngdpunkt i Vilhelmina, ställde upp med en talrik delegation på folkhögskolan, däribland två döttrar till författaren själv: Inger Petersson som bor i Färjestaden, och hennes syster Solveig Wallin i Märsta.

Annons

Nordhfolket hade mycket att berätta om sin författare. Det var med romanerna ”I Marsfjällets skugga” och ”Fjällfolk” från 1937 respektive 1938 som han slog igenom med dunder och brak efter att ett antal år ha livnärt sig på att skriva noveller som han prånglade ut i tidningar och tidskrifter. Sammanlagt lär han ha skrivit 400 sådana noveller. Före 1930 var han gjutare, sågverksarbetare, rallare, skogshuggare och torvmossearbetare. Tilläggas kan att han en tid också var luffare, en av kanske 40 000 vid den tiden, omkring 1930.

Bernhard Nordh kom att trovärdigt skildra livet i Lappland och i Härjedalen, detta trots att han var upplänning och förblev en sådan hela sitt liv. Men det finns folk som minns hans besök uppe i Marsliden och trakten däromkring. En av dem, den verbalt välförfarne Mårten Larsson, fanns med under kvällen och berättade sanningar och skrönor om Nordh och folket i Lappland. I Norrlands inland talades det ”bondska”, kanske det som kallas nybyggarmål, och det var inte lätt att förstå för utomstående, men Nordh var frågvis och gav sig inte.

Det finns många likheter och en och annan skillnad mellan Margit Friberg och Bernhard Nordh som författare, det konstaterade Margareta Lilja Svensson från det öländska sällskapet. De var födda ungefär samtidigt, 1904 respektive 1900 och publicerade sin första roman vid mogen ålder, 37/38 års ålder. De var båda mycket noggranna i sina källforskningar, ”det skulle vara rätt”, det som skrevs i böckerna. En av skillnaderna var att Margit Friberg aldrig kom upp i Nordhs upplagor, delvis kanske beroende på att hennes böcker aldrig filmades, medan Nordhs romaner står bakom tre filmer med svenska toppskådespelare som Alf Kjellin, Eva Dahlbeck och andra.

Det kan antas att det på förekommen anledning kommer att läsas en och annan Bernhard Nordh-bok på Öland under den närmaste tiden. Eftersom Nordhsällskapet bär med sig några Fribergböcker som gåva, kanske det också kommer att läsas en och annan Ölandsskildring i Vilhelmina.

Anders MarellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons