Annons
Kultur

Landet utanför men innanför en inringning

Författaren Henrik Berggren, fil doktor, historiker och journalist har tidigare varit kulturchef och ledarskribent på Dagens Nyheter. Han har dessutom skrivit en rad verk om svensk 1900-talshistoria. Denna bok är första delen i en planerad trilogi om Sverige och Andra Världskriget och går fram till sommaren 1940.
Publicerad 16 oktober 2018
Detta är en recension i Ölandsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.

Bokens titel är synnerligen väl vald. Per Albin Hansson, som var svensk statsminister hade som övergripande mål att till varje pris hålla Sverige utanför kriget. Han lyckades förvisso, men han var tvingad till en fingertoppskänslig balansgång både inrikespolitiskt och utrikespolitiskt via diplomatin.

Hur upplevdes andra världskriget i det inringade Sverige?

Annons

I dagens läge är det få som har egna minnen. Själv var jag vid den tiden ett förskole- och småskolebarn. MItt första minne är från 9 april 1940, när radion meddelade att Danmark och Norge ockuperats. Att detta minne etsat sig fast berodde nog på att jag för första gången såg mina normalt så lugna och trygga föräldrar djupt uppskakade. Sverige var omringat av två våldsregimer. Enda förbindelsen ut i världen gick via den nordfinska hamnen Petsamo. Hur skulle detta fasansfulla sluta? Det vet vi nu, men visste inte då. Boken har ett rikhaltigt källmaterial. Det består bland annat av tryckt litteratur, tidningsartiklar, brev dagböcker, arkivmaterial och ljudinspelningar. Innehållet är strikt kronologiskt och betraktat från svensk horisont samtidigt som vi får följa krigsförloppet utanför Sveriges gränser och våra reaktioner på hemmaplan. Det som är särskilt intressant och som ger en allsidig bild av de svenska förhållandena är att vardagliga händelser för vanliga människor blandas med berättelser om regerings, riksdags och myndigheters agerande. Vad som sades och vad som gjordes var inga självklarheter. Många regeringsbeslut fattades i stor vånda. Det råder ingen tvekan om att Per Albin under dessa år var rätt man på rätt plats. Han lyckades jämka ihop stridiga viljor med sin övergripande målsättning att till varje pris hålla Sverige utanför kriget. Boken ger en övergripande bild av läget i Sverige under krigsåren, något, som saknades då. Mycket, som då var hemligt har kunnat plockas fram ur arkiven. Ser med stort intresse fram mot verkets kommande delar.

Landet utanför Sverige och kriget 1939-1940

Henrik Berggren, Norstedts 2018 inb 484 sid

Mats Garme
Annons
Annons
Annons
Annons