Annons

Andreas Yngvesson: Kvinnornas kamp i Mellofinalen: OS-guldmedaljörens dotter är bäst men vinnaren blir...

Det blir en kvinnlig seger i Melodifestivalen 2022.
Cazzi Opeia har bästa låten och borde vinna, men lär bli den andra kvinnliga doldisen Cornelia Jakobs som tar hem det. Möjligen kan Klara Hammarström blanda sig i kampen.
Andreas YngvessonSkicka e-post
Krönika • Publicerad 12 mars 2022
Andreas Yngvesson
Detta är en personligt skriven text i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Cazzi Opeia (till vänster) har årets bästa låt i Melodifestivalen enligt krönikören. Men Cornelia Jakobs och Klara Hammarström har nog större chans att vinna.
Cazzi Opeia (till vänster) har årets bästa låt i Melodifestivalen enligt krönikören. Men Cornelia Jakobs och Klara Hammarström har nog större chans att vinna.Foto: Pressbilder

Melodifestivalen, Mello, denna älskade hatade företeelse som ingen tittar på trots att det bevisligen är det flest svenskar tittar på. Fjolårets final lockade 3,6 miljoner tv-tittare och jag var givetvis en av dem.

Jag har alltid varit fascinerad av Schlagerfestivalen som den kallades en gång i tiden och även Eurovisionfinalen. Okej, jag är en mellonörd ut i fingerspetsarna och skäms inte för det.

Annons

Jag har faktiskt en Spotifylista enbart med låtar från Eurovisionfinalen 1983. Det ni!

När jag var yngre var det verkligen inte ”coolt” eller okej att gilla Melodifestivalen, men när Christer Björkman började turnera landet runt med deltävlingar fick det en lyft och det blev mer rumsrent att gilla Mello.

Jag kunde komma ut ur Mellogarderoben.

Men det är fortfarande många som inte vågar erkänna att de tittar. Nä, jag har inte sett en sekund av det. Äh, bara erkänn att du älskar det, man behöver inte spela tuff.

Man brukar ju säga att man får sanningen av barn och idioter och barn gillar ju onekligen Mello. Kanske hör jag till den senare kategorin då...

Kvällens final då? Ja, ett står klart, det blir en kvinnlig vinnare.

””Smart drag att nypa hela känslan i grymma ”Bella Ciao” från spanska tv-serien La Casa de Papel.””

Cornelia Jakobs har seglat upp som storfavorit hos oddssättare med sin ”Hold me closer” och det är en habil låt om än lite för trist för min smak. Jag sätter två mer fartfulla damer före i min egen lista.

Här saknas innehåll

Klara Hammarström med ”Run to the hills” är bra och kan ha chans att ta hem det hela trots att Klara verkar vara cementerad vid scengolvet under uppträdandet.

Här saknas innehåll

Nej, min favorit är Cazzi Opeias ”I can´t get enough”, även om jag tyvärr inte verkar ha resten av Sverige på min sida där. Cazzi Opeias Ava Maxdoftande låt är en hit och det märks att hon kan det där med att skriva musik. Även om hennes röst inte höll direkt världsklass i semifinalen.

Här saknas innehåll

Moa Carlebecker som är hennes riktiga namn har en spännande stamtavla som man skulle säga på hästspråk. Hennes styvfar är OS-skytten Ragnar Skanåker, hon är systerdotter till Tomas ”Häjkån Bäjkån” Forsell och kusin till Gry Forsell. Carlebecker är dessutom en framgångsrik låtskrivare i K-popvärlden.

Annons

Anders Bagge kan möjligen vara med och utmana även om "Bigger than the universe" ger en fadd smak av överdrivet sockerintag. Väldigt mycket söta hoppande djur och skön natur. Men Bagge kan nog får en del ”sympatiröster” för sin scenskräck.

En låt som jag vid första lyssningen avfärdade som trams är Medinas "In i dimman". Men den har växt på mig. Smart drag att nypa hela känslan i grymma ”Bella Ciao” från spanska tv-serien La Casa de Papel.

Melodifestivalen 2022

Yngvessons omdömen

Topp 3

"I can´t get enough" – Cazzi Opeia

"Run to the hills" – Klara Hammarström

"Hold me closer" – Cornelia Jakobs

Outsiders

"Bigger than the universe" – Anders Bagge

"In i dimman" – Medina

"Bluffin" – Liamoo

Mittfältet

"Higher power" – Anna Bergendahl

"My way" – Tone Sekelius

"Innocent love" – Robin Bengtsson

Chanslösa

"Freedom" – Faith Kakembo

"Änglavakt" – John Lundvik

"Som du vill" – Theoz

Annons
Annons
Annons
Annons