Annons
Kultur

”Konstlandskapet” visar upp sig på Himmelsberga

”Gigantisk samlingsutställning” kallar Ölands Museum och Skördefesten sin utställning i Konsthallen inför detta års Skördefest. Och stor är den, den fyller snart sagt varje utrymme i Konsthallens alla vinklar och vrår. Och den var trevlig att se: när ”hela Öland” visar upp vad ön förmår i konstväg, mest målningar, då känns det skönt att det inte var särskilt svårt att vara positiv.
HIMMELSBERGA • Publicerad 22 september 2018
Detta är en recension i Ölandsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Marlene Lindmark har hängt utställningen i Konsthallen på Himmelsberga, ett jättearbete, och Ölands Museums verksamhetschef Julius Sääf har bidragit administrativt och praktiskt.
Marlene Lindmark har hängt utställningen i Konsthallen på Himmelsberga, ett jättearbete, och Ölands Museums verksamhetschef Julius Sääf har bidragit administrativt och praktiskt.Foto: Anders Marell

Ordet ”gigantisk” som mått på antalet utställda verk och antalet deltagande konstnärer betyder ”fler än 200”, åtminstone vad verken beträffar. De flesta konstnärerna bidrar med två verk. Är man magsur går det givetvis att uttala sig ringaktande om ett eller annat av bidragen, men om Marlene Lindmark, ansvarig för det gigantiska arbetet att hänga alla dessa verk i en ordning som samlar ihop i och för sig oförenligt till en enhet, kan uttalas samma berömmande ord som fälldes i fjol vid denna tid i denna tidning:

– Kvalitén på dagens utställning är ändå tillfredsställande, vilket till inte ringa del kan tillskrivas Marlene Lindmark som hängt utställningen. Tavlor som kanske inte entusiasmerar till hundra procent om de visas enskilt, kan få ett tillskott av energi om de hängs i rätt omgivning.

Denna fina lilla akvarell av Ingela Beijer, Kvistorp, får representera alla de över 200 verken som ingår i Skördefestutställningen på Himmelsberga.
Denna fina lilla akvarell av Ingela Beijer, Kvistorp, får representera alla de över 200 verken som ingår i Skördefestutställningen på Himmelsberga.Foto: Anders Marell
Annons

Det finns mycket annat som sades i fjol som är tillämpligt även i år, Skördefesten är ju Skördefesten, exempelvis att det av de mer etablerade konstnärerna som vanligt bara är en mindre del som har öppen ateljé under Skördefesten och därför deltar i Himmelsbergautställningen. Av Åkerbokonstnörerna såg vi bara tre, nämligen Elisabet Hall, Jürgen Ewel och Caroline Möller, medan det från Södra Ölands Konstnärsgille också endast deltar en handfull, vi noterade Adam Hedin, Birgitta Zetterström och Anita Hedin. Men det finns därutöver en rad etablerade konstnärer representerade i Himmelsbergautställningen. Det är mera viljan att visa upp sig under folkfesten Skördefesten än graden av etablering som avgör.

Konstlandskapet Öland kommer att visa upp sig från sin bästa sida med mycket vin och en del vatten när Skördefesten drar i gång med början kommande onsdag. Utställningen på Himmelsberga visas denna helg och under Skördefesten från och med torsdag.

Anders MarellSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons