Annons
Kultur

Engagerande roman om vänskap genom livet

Tills döden skiljer oss åt, är Gertrud Johanssons åttonde roman. En modern roman som tar upp aktuella frågor i det drama som utspelas.
Publicerad 12 december 2018
Detta är en recension i Ölandsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Gertrud Johansson är aktuell med sin åttonde bok.
Gertrud Johansson är aktuell med sin åttonde bok.Foto: Kenth Jönsson

Detta är en flitig författare, med ett stort samhällsengagemang. Gertrud Johansson kommer från Norrbotten men är sedan 2005 bosatt i Småländska Nybro. Hon är medlem i Författarcentrum Norr. Man kan ana en andlig närvaro av en av våra största kvinnliga berättare, Sara Lidman. Det är kanske ingen tillfällighet att Gertrud Johansson bär en flik av hennes mantel.

Feel good är ett uttryck som ofta används om skönlitterära romaner med lyckligt slut; romaner som ska ge läsaren både ett romantiskt innehåll och en känsla av att befinna sig i närheten av hjältinnan i berättelsen - det handlar alltid om en kvinnlig huvudperson som gör oväntade saker, som trotsar konventioner och vinner högsta vinsten eller får prinsen och halva kungariket. Slutet på historien ska få läsaren att längta och fantisera kring nästa feel-good-roman. Till dagens feel-good-romaner kan man finna paralleller i 1800-talets samhällsskildringar av Charles Dickens i London, eller fransmannen Victor Hugo. Gertrud Johanssons berättelser är exempel på liv i samhällets utkanter. Sexuella övergrepp är ingenting nytt, det beskrivs i urgamla skrifter om vilka rättigheter segrare hade i krig och än idag är det ett effektivt sätt att kränka hela familjer och samhällen. I en berättelse som denna, är det ett enskilt, tidlöst fall läsaren följer.

Annons

Hon heter Barbro. Prästen hittar en baby på prästgårdens trappa och lämnar henne till ett barnhem. Hon blir adopterad av kärleksfulla människor som invaggar henne i tron att alla människor är snälla och alltid vill barnen väl. Barbro möter också en ung pojke som blir en kär vän men ödet skiljer dem åt. Barbro utsätts för nya övergrepp, tvingas leva som sexslav. Då tappar hon tron på allt, både på gud och vuxenvärlden. Men mitt i eländet vänder livet. Barbro längtar efter sin barndomsvän och undrar över hans öde, lever han, letar han efter henne? Tills döden skiljer oss åt, har de en gång lovat varandra. Författaren engagerar läsaren, ingjuter hopp om en ljusnande framtid och ger läsaren en feel-good-känsla.

Tills döden skiljer oss åt

Gertrud Johansson (minbok.nu förlag & tryckeri)

RAGNHILD OXHAGEN

Annons
Annons
Annons
Annons