Annons
Kultur

Björn Sandström visar foton på canvas

Väggarna i kaffestugan på Himmelsberga pryds en månad framåt av Björn Sandströms fotokonst. Inte så få betraktare kommer att tvingas fundera om det är foton eller målningar hen har framför sig. Bilderna, alla ”plein air”-bilder från södra Öland, är återgivna på canvas, vilket för dem ett steg närmare mot målningen.
HIMMELSBERGA • Publicerad 1 augusti 2020
Detta är en recension i Ölandsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Björn Sandström i kaffestugan på Himmelsberga med tre av sina canvasfoton bakom sig.
Björn Sandström i kaffestugan på Himmelsberga med tre av sina canvasfoton bakom sig.Foto: Anders Marell

Härom veckan utmanande jag fotografetablissemanget genom att påstå att en målning alltid uppnår något mer än vad ett foto kan åstadkomma. Ingen har reagerat på detta diskussionsvärda uttalande, så jag byter position och formulerar om mig i fråga om Björns bilder: visa mig en tavla som slår hans bilder! Det finns ett stort mått av medvetenhet i hans motivval – och så skall det ju vara med en riktig fotograf. Medvetet söker han rena motiv, med fria ytor som inte är belamrade med detaljer. Där närmar han sig den målande konstnären, som ju måste sovra i sitt motiv.

Han begränsar sina upplagor till fem exemplar, och med erfarenhet från hans nyss avslutade utställning i det prisbelönta caféet i Mörbylånga så lär de gå åt. Jag förstår varför.

Anders MarellSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons