Annons
Nyheter

Sista delen i triologin om skotska frihetskriget

Robyn Young född 1975 har en mastersexamen i kreativt skrivande. Denna nu avslutade romantriologi är ett exempel på när historiska romaner är som bäst. Hon kan närmast jämföras med sir Walter Scott, men hon är bättre.
Publicerad 8 februari 2016

Skotska frihetskriget var inte något, som vi läste om i skolan. Det var ett blodigt, långvarit krig, som i praktiken avslutades 1314 för ganska precis 700 år sedan. Det dröjde dock flera år innan England erkände Skottlands självständighet. 1314 stod det historiska slaget vid byn Bannockburn nära slottet Stirling i Skottland. Efter detta var de inkräktande engelsmännen utdrivna från Skottland och skottarna fria från det engelska förtrycket.

Federala strävanden i konflikt med frihetssträvanden. Detta är ett bra medeltida exempel. Det finns massor av exempel i historien. När man läst denna bok är det lätt att dra paralleller till Gustav Vasa, som gjorde Sverige fritt från Kalmarunionen.

Annons

Robert Bruce skotsk kung. Engelske kungen Edward I ville lägga under sig alla de brittiska rikena, förutom England, som var hans rike, Waeles, Irland och Skottland. I Waeles hade han installerat en lydkonung. På Irland och i Skottland var en ständig maktkamp mellan olika stormannafraktioner, som bekämpade varandra. Skulle de stödja Edward eller självständighetssträvanden? I Skottland fanns stormän, som strävade efter självständighet och stödde Robert Bruce, medan andra stödde engelske kungen Edward. Slutligen fanns en hel del ”kappvändare”, som bytte sida allteftersom. Många hade egennyttan som främsta drivkraft. Ett viktigt motiv att stödja kung Edward var spekulationer om att efter en engelsk seger få förläningar i form av egendomar ägda av Robert Bruce och med honom allierade stormän.

Boken är en dokumentärroman. Den är dokumentär så långt källorna räcker. I många fall har källorna varit motstridiga och också fragmentariska. Med fiktionens hjälp har förf skapat ett sammanhängande epos i tre delar, varav denna bok är den avslutande tredje delen. De båda föregående delarna Revolt och Rebell finns nu i pocket. Jag rekommenderar en intresserad läsare att läsa triologin i kronologisk ordning för att få en klar helhetsbild av det långvariga och blodiga Skotska frihetskriget.

Persongalleriet är i stort sett detsamma i alla tre delarna. Författaren har varit tvungen att hitta på en del fiktiva personer för att kunna skapa en trovärdig sammanhängande berättelse. I slutet av boken redovisas persongalleriet med både historiska och fiktiva personer, där de fiktiva är markerade med asterisk. För den historieintresserades hjälp till fördjupning finns i slutet en tresidig litteraturförteckning och dessutom en tvåsidig ordlista med förklaring av ovanliga ord.

Spännande och välskriven. Boken kan läsas i två syften. Dels för att få en okänd historisk epok levandegjord och dels för att läsa en ovanligt bra och spännande roman. Robyn Young har en enastående förmåga att skapa en levande helhetsbild. Miljöskildringarna, dialogerna, de inblandades tankar och inte minst stridsscenerna är oerhört verklighetstrogna. Läsaren får en helheltsbild av detta medeltida krig, som för de flesta av oss svenskar varit i stort sett okänt. En historisk romantriologi när den är som bäst.

MATS GARME

Historisk roman

Riket. Två nationer ett öde

Robyn Young (Norstedts 2016 inb 485 sid)

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons