Annons

”Vi behöver beslutsunderlag”

Stefan Carlsson har i ett omfattande svar i Ölandsbladet den 29 september gått i svaromål för sin uppfattning att enkätundersökningen skulle visa på att ölänningarna blivit mer positiva till en sammanslagning.
Publicerad 11 oktober 2018
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Svaromålet upptar nästan en helsida i tidningen och utmärker sig för att helt sakna faktauppgifter. Stefan upprepar ofta att 3.100 svarat på enkäten, men eftersom 57 procent svarat positivt på en sammanslagning så innebär det att cirka 10 procent av antalet röstberättigade svarat positivt. Beräkningen är här ungefärlig eftersom jag uppskattat icke röstberättigade till cirka 33 procent av totala antalet invånare.

Sedan kan man undra vilket underlag man haft för sitt ställningstagande i detta fall. Eftersom det helt saknas ekonomiska uppgifter, om framtida kostnader, så är det rimligtvis endast magkänslan som varit avgörande, ett inte alltid tillförlitligt sätt.

Annons

Historiskt sett finns det många exempel på kommunsammanslagningar så det borde rimligtvis gå att få fram vilka ekonomiska konsekvenser en sammanslagning kan innebära för kommunalskatten. Det är inget axiom att en sammanslagning till större enheter ger kostnadsbesparingar, tvärtom kan byråkratin öka och den interna tiden i form av behov av kommunikation och information öka, samtidigt som närheten till de styrande kan försämras och ytterområden kan bli lidande. Det finns även i nutid exempel i Norrland på att del av en större kommun vill bilda en egen kommun.

Personligen har jag inte tagit ställning, eftersom jag anser att det saknas ett tillförlitligt underlag för ett sådant beslut. Jag har inget emot en sammanslagning, om man kan redovisa ett bättre underlag med angivande av vilka kvalitetshöjande åtgärder och vilka besparingar som därmed uppnås, samt att kommunalskatten kan hållas på en rimlig nivå.

Vi behöver uppenbarligen en mer neutral utredning av någon som har god insyn i den kommunala verksamheten och som även kan redovisa utfallet av tidigare kommunsammanslagningar.

Mitt förslag här är, att innan beslut fattas om en folkomröstning, ge en större revisionsbyrå i uppdrag att lägga fram ett beslutunderlag. Som förslag vill jag i första hand rekommendera PriceWaterhouseCoopers eller KPMG. Båda byråerna har många revisions- och utredningsuppdrag för kommunerna och bra erfarenhet av kommunal förvaltning.

Kurt Sjölund

Annons
Annons
Annons
Annons