Vem klipper gräset i Mörbylånga kommun?

Folk är förbannade. Det kommunala gräset klipps inte eller klipps dåligt på södra Öland. En konsult har kommit fram till att det är möjligt att låta bli att klippa en del gräs och att låta resten av de kommunala grönytorna klippas av privata krafter som exempelvis kyrkan eller idrottsföreningar.
Publicerad 12 juni 2018
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Gräsfrågan är en viktig trivselfråga för medborgarna”, anser (S).
”Gräsfrågan är en viktig trivselfråga för medborgarna”, anser (S).Foto: Arkiv

Toppen, tänker kommunledningen med Moderaterna i spetsen. Här kan man spara pengar. Och så slutar man klippa. Men inget annat händer. Utom att folk blir förbannade över utebliven gräsklippning.

När vi socialdemokrater påtalar sakernas tillstånd i den senaste fullmäktigedebatten får vi på skallen av Moderaterna för att vi inte reserverat oss mot gräsklippningsprivatiseringen. Moderaterna med Henrik Yngvesson i spetsen låtsas som om det tagits politiska beslut, men sanningen är att frågan aldrig har varit uppe till politisk behandling. Det har alltså aldrig funnits ett politiskt förslag på bordet att reservera sig mot!

Återigen gör den moderatledda majoriteten något halvdant och ogenomtänkt i sin iver att privatisera och frånsäga sig sitt ansvar. Gräsfrågan är en viktig trivselfråga för medborgarna. Visst kan vissa ytor säkert göras om till sommarängar. Andra bör dock skötas som din egen gräsmatta. För att komma fram till vilket pratar man med dem som berörs, nämligen medborgarna. Om det sedan är vissa ytor som kan skötas av andra aktörer än kommunen så skriver man avtal om saken, man slutar inte klippa från den ena dagen till den andra. Det är så det går till i en kommun där det är ordning och reda. Det är pinsamt att man ska behöva tala om det för den moderata kommunledningen i Mörbylånga.

Mörbylånga kommun behöver ett nytt ledarskap. Vi socialdemokrater är beredda att ta ansvar för en hållbar framtid på södra Öland. Tillsammans kan vi bättre!

Matilda Wärenfalk (S), kommunalrådskandidat

Per-Olof Johansson (S), ordf. Socialdemokraterna på Södra Öland