Insändare: ”Tack vare turisterna vi kan skapa möjligheter till inkomster”

Insändare Artikeln publicerades
Carina Adolfsson Elgestam ser turismen som livsviktig för Öland.
Foto: Arkiv
Carina Adolfsson Elgestam ser turismen som livsviktig för Öland.

Nyligen var jag på allsång på vårt eget Skansen här i Färjestaden. Var en hel del folk där och lyssnade och sjöng.

Vi satt/ stod bredvid en familj som var där för första gången. De var tre generationen på plats och tyckte mycket om själva arrangemanget. Nu på sommaren har hotellet gott om gäster, det vill säga turister. Då jag promenerar mycket i centrala Färjestaden så noterar jag att det är en hel del gäster på hotell Skansen oavsett årstid. Om vi inte har turister och besökare som kommer till vår fina Ö så skulle det påverka våra jobb och företag på hela Öland ganska mycket. Vår Ö skulle med andra ord se helt annorlunda ut.

När jag läser Pia Schröders insändare i Ölandsbladet 6 augusti upplever jag att det är ett hån mot hela besöksnäringen och de företag som verkar inom näringen. Det är också ett hån mot alla de som arbetar, det vill säga anställda inom näringen.För att ge ett exempel så har Ölands djurpark mer än 200 anställda under sommarsäsongen. Det gör det till en hyfsad stor arbetsplats. Företag som är etablerade här på Öland och de som är anställda och bofasta betalar skatt så visst ger besöksnäringen pengar tillbaka.

Schröder skriver i sin artikel citat " att många länder med höga besökssiffror börjar befolkningen knorra och politikerna dra åt svångremmarna" slut citat. Det skulle vara intressant om Schröder ville redovisa vilka länder och politiker det är som drar åt svångremmen. Undertecknad har erfarenhet av att bo i ett turistland Spanien under 2 år, hörde aldrig något om att de ville minska arbetstillfällena inom besöksnäringen, snarare tvärtom. Spanien och deras regionen satsar mycket på god service till sina turister. Jag har också erfarenhet av att som riksdagsledamot (numera före detta) besökt en hel del länder i såväl Europa som världen och fått information om hur de jobbar med sin besöksnäring. Har inte träffat på någon som sagt se ska minska sin turism, snarare hur de jobbar för att utveckla. Är det några politiker som vill göra neddragningar inom turistsektorn i några andra länder internationellt så är det nationalister.

Vår unika natur här på Öland ska vi vara rädda om och allemansrätten är viktigt att vi alla följer oavsett om vi är bofasta eller turister. Att det är många som vill besöka vårt alvar och vandra eller kanske titta på fåglar är en också en tillgång. Vissa av dessa personer återkommer igen och igen och bor kanske på något Bed and breakfast ,köper lokalt producerad mat, vilket ökar möjligheten till att fler företag har möjlighet att bo och verka här året om.

Besöksnäringen är en viktig näring för såväl Öland som Kalmar län och Sverige att håna den är som att få en örfil av Schröder.

På tal om turistcirkus så börjar snart skolorna, då blir det lite lugnare och vi bofasta får mer utrymme men jag glädjer mig åt varje besökare som oavsett årstid kommer till vår ö och ger oss ett Öland som har ett blandat utbud av företag och inte minst för vårt lantbruk som levererar lokalt producerad mat. Så Pia Schröder turisterna stjäl inte vår semester, det är tack vare dem vi kan skapa möjligheter till inkomster som kan ge semesterkassa för oss bofasta.

Carina Adolfsson Elgestam