Annons

Nyval till kommunfyllmäktige – en naturlig följd av folkomröstningsresultatet

- Aldrig mer fokomröstning, utbrister nu jakampanj-ledaren Carl Malgerud efter ölänningarnas hejdundrande nej till kommunsammanslagning i förra söndagens folkomröstning.
Publicerad 4 juni 2019
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Per Lublin.
Per Lublin.Foto: Arkiv

Men var det inte samme Carl Malgerund som för sisådär ett halvår sedan sade att det var så viktigt med en folkomröstning för att få veta vad folket egentligen tycker (då när han trodde och hoppades att folket skulle rösta ja)? Nu har han fått veta vad folket tycker - ännu tydligare än vid den förra folkomröstningen för tio år sedan. Var det då plötsligt så fel att få veta det? Eller tänker han fortsättningsvis jobba för att kommunerna ska kunna slås ihop UTAN någon mer folkomröstning?

När sex av tio ölänningar nu har visat sig vara "nej-sägare" (det vill säga att de vill behålla två kommuner på Öland), så är det inte rimligt att kommunerna ända fram till slutet av år 2022 (till efter nästa ordinarie val) ska styras av politiska församlingar där tre av fyra tillhör JA-sidan och är aktivt för en kommunsammanslagning. Och som inte längre har ölänningarnas fulla förtroende, vilket folkomröstningen gav tydligt utslag för.

Annons

Därför behövs nu nyval till kommunfullmäktige i båda ölandskommunerna. Nyvalda kommunfullmäktige får därefter i sin tur får utse nya kommunledningar som på ett pålitligt sätt kan förväntas respektera folkviljan framöver. Till skillnad mot nuvarande kommunledningar där både kommunalråden och oppositionsråden tillhör ja-sidan. Nyval bör lämpligen ske redan nu efter sommaren, så att sammanslagningsfrågan därefter kan vara begravd för gott och de kommunalt engagerade sedan fullt ut kan ägna sig åt sina kommuners kärnfrågor och det som är viktigt för medborgarna.

Nyval till kommunfullmäktige framstår nu som en naturlig följd av folkomröstningsresultaten i båda kommunerna!

Per Lublin

Annons
Annons
Annons
Annons