unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Insändare: Tystnadskulturen bland lärarna är en skam

Jag har jobbat många år som lärare i Sverige så jag vet vad jag talar om. New Public Management styr välfärden och en ynklig tystnad på arbetsplatserna har blivit resultatet.
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Något som mina första kolleger runt millennieskiftet aldrig skulle anpassat sig till.

Hur har detta fått ske och vad ska göras åt det?

Individualiseringen dominerar, hierarkier bland lärare är införda. Då är det lätt att spela ut lärare. De som lockas att satsa på sitt personliga varumärke blir ledningens hantlangare.

Kommunen styr verksamheter som företag med slimmad budget. Sverige är patologiskt nyliberalt. Kommuner består av en politiker- och tjänstemannaklass som i första hand försörjer sig själva.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

Resurser förs över till privata händer. Tankesmedjan Balans beskriver hur friskolor får tanka kommuner på medel för etablering och vinstutbetalning med mera. Friskolor generellt lägger inga extra pengar på resurskrävande elever.

Omsorgspersonal berättar att chefer jagar dem när de skriver något kritiskt på sociala forum om sitt arbete. De får veta att de kan bytas ut mot importerad arbetskraft.

Mörbylånga kommun sparade som vanligt i våras. Personal som jobbat med elever med särskilda behov sades upp och istället lades mer krav över på den befintliga lärargruppen. Flera arbetsplatsträffar ställdes in. Yttrandefrihet passar sällan ihop med absurd effektivisering. Arbetsgivarorganisationer vill i framtiden digitalisera mer skolverksamhet för att få ut mer vinster.

Exemplet Skansenskolan är intressant. Smutskampanjen från flera håll mot skolan är en politisk kupp med syfte att driva fram Färjestaden som gökunge.

Skolchefen har lagt ut bilder på det nya högstadiet i sina internbrev för att visa den frälsning som komma skall. Skolinspektionens kritik ska läggas på huvudmannen, det fungerar inte att ha en effektivisering i budget på 5 % i decennier och ändå kräva samma kvalitet. Anställda betalar alltid effektivisering med hälsan.

En talande händelse från Skansenskolan är när elevassistenter skulle flytta ut ur sina lokaler och en chefsgrupp flytta in i samma lokaler. Först då installerade kommunen ett fungerande ventilationssystem.

Det korrupta, mesiga svenska samförståndet fungerar inte. Fack administrerar makten, många lärare är inte engagerade. Ett nytt lärarfack med stridbara, mer demokratiska, stadgar behövs. Alla i svensk välfärd måste börja agera för ett bättre Sverige. Lärarna har också en skyldighet att protestera och ska inte bara tänka egoistiskt.

En vanlig lärare

Läs mer

Sydöstra Öland håller öppet för besökare

Öland

Sydöstra Öland håller öppet för besökare

”Hos mig i Bläsinge kommer det vara öppen damm-trädgård, öppen ateljé med möbelkonst, ullhantverk och fårvallning”

Som vanligt i Byxelkrok

Öland

Som vanligt i Byxelkrok

I Byxelkrok kör man på som vanligt den sista helgen i september, med marschaller, öppna bodar i hamnen och öppna butiker och restauranger.

Blåljus vill ha rödljus.

Öland

Här vill blåljus ha rödljus: ”Stora problem”

Brådskande utryckning - och risk för trafikstockning på Storgatan i Borgholm. En situation räddningstjänsten inte är nöjd med.

Eleverna på Åkerboskolan har börjat vänja sig vid de nya barackerna.

Öland

Krönika: Livet som elev på Åkerboskolan - efter branden

Jag tror att vi elever har vant sig vid de trånga lokalerna nu, men folk som kommer utifrån skulle nog bli förvånade över hur det faktiskt ser ut.

Hans Andersson, enhetschef Arvsfondsavdelningen, Kammarkollegiet.

Insändare

Insändare: Ideella organisationer i Kalmar län är extra viktiga i tider av kris

Ett starkt föreningsliv i hela landet är viktigt för demokratin

”Rätt ska vara rätt”, anser Marcel van Luijn.

Insändare

Insändare: Centerpartiet försöker ta åt sig äran för Moderaternas krisstöd

Han ”glömmer” berätta att detta är ett förslag från Moderaterna.