GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Insändare: ”Stoppa bygget av äldreboende i Borgholm”

Stoppa fabriksbyggnaden som skall härbärgera 80 så kallade äldre-äldre personer. Dessa personer som har byggt Sverige är värda att få bo i ett vackert, stilfullt och ändamålsenligt hus på sin ålders höst.
Publicerad 8 januari 2021
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Området kring Ekbacka ska utökas med ett äldreboende.
Området kring Ekbacka ska utökas med ett äldreboende.
Foto: Kenth Jönsson

Riket och kommunerna styrs genom representativ demokrati vilket innebär att de “folkvalda” helt styr och bestämmer över sina ekonomiska ramar. Borgholms kommun och dess företag har lån och skuldåtaganden på närmare en miljard vilket innebär vissa begränsningar, bland annat vid behov av ytterligare lån.

De styrande borde inhämta synpunkter från de boende, personal, medborgare och expertis inom äldrevård innan uppförandet av ett nytt särskilt boende (säbo). Extern expertis sägs man inte vara i behov av trots att kunskap ofta blir förlegad och bör vara i behov av uppgradering.

Styrande politiker säger att det blir för dyrt att driva enheter med färre boende trots att det finns flera fördelar med marklägenheter med närhet till utemiljö och utrymning samt närhet till yngre människor. I ett boende med 80 personer krävs en personalstyrka på minst 70. Borgholm har en personaltäthet på 0,74 inom säbo, vilket torde innebära en personal på fyra - fem boende utslaget på tre åttatimmarspass per dygn. Räknar man sedan med att varje boende kan få besök av ett par närstående och bekanta innebär det att ungefär 300 personer samlas på denna plats, där det kan innebära, till exempel, smittrisk.

Genomsnittslängden för hur länge en person bor på säbo innan hen går bort är lägre i Sverige än i Norge och Danmark. I snitt är svensken som flyttar in på ett säbo 86 år gammal och medellivslängden från inflytt är två år. Cirka hälften dör inom 1 år från att de flyttat till ett säbo.

I Borgholm bor något över tretusenfemhundra äldre vilket gör att kommunen har sveriges äldsta medelålder 51,9 år (31 december 2019). Av dessa har knappt hälften behov av kommunens äldreomsorg i form av hemtjänst och cirka en tiondel av dessa bor på säbo.

Stoppa bygget, rådfråga expertis inom äldreforskning innan vidare planering.

Kaj Axelsson

Läs mer