Annons

Insändare: Sommarstugor är det verkliga problemet på Öland – inte husbilar

Jag växte upp på norra Öland för 60 år sedan då mina föräldrar byggde en sommarstuga vid Dödevi, 250 meter från havet vid ett alvar.
Publicerad 11 september 2020
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Från Alvedsjöbodar och söderut är det unikt glest med sommarstugor. Denna sträcka är nu den enda möjligheten för naturälskare att bada och övernatta mitt i naturen”.
”Från Alvedsjöbodar och söderut är det unikt glest med sommarstugor. Denna sträcka är nu den enda möjligheten för naturälskare att bada och övernatta mitt i naturen”.

Några gånger campade några människor 800 meter från stugan och mina föräldrar gick i spinn. Vilken fräckhet! Och så fult det är med ett tält i blickfånget! Snart kommer det fler och trampar runt och förstör ”vårt” alvar. Sedan börjar de väl bada i ”vår” badvik också! Detta är ju ett intrång i vår exklusiva värld som kostat oss så mycket. Så min mor ringde till Länsstyrelsen för att få bort dem. Förgäves.

Det var då det men människan är sig lik. En kväll i somras blev vi bortkörda av en sommarstugeturist. Vi stod med vår lilla husbil på en 45 meter lång vägstump som leder direkt ner mot Kalmarsund.

Annons

Det knackar snart på vår dörr.

– Ni har kört terrängkörning, hävdade en upprörd stugägare, vilket vi självklart inte gjort, men vi backade och valde en annan plats. Dagarna efter detta hade ”någon” ställt ut solstolar där vi stått för att markera ”sin” plats och för att slippa se ett husbilstak 200 meter från sin stuga.

Sommarstugeturisterna hävdar att det är husbilsägarna som knackar fossil ur raukarna vilket är helt absurt! De sägs även skräpa ner när de älskar ihjäl kustvägen mellan Äleklinta och Byrum. Jag plockar alltid skräp men denna sommar fanns inget, endast industriplast i strandkanten som togs hem.

Tidigare skyddade den dåliga vägkvaliteten ”intrång” men man smygrenoverar vägen ständigt. Varför gör man det? Den här kuststräckan är den minst exploaterade på norra Öland men nya sommarstugor byggs hela tiden. Platser där jag tidigare kunde parkera utan att irritera någon turist i sin stuga, är för alltid permanent exploaterade. Vem exkluderar vem kan jag undra?

Är det husbilsägarna som gästar kusten under två månader eller sommarstugeturisterna ”som för evigt” förorenar naturen med sina stugor och sedan snabbt betraktar kusten som en privat förlängning av sitt ägande?

Norr om Byrum ända till Byxelkrok är det redan fullbyggt med sommarhus. Sommarstugeturisterna har därigenom effektivt kringskurit min handlingsfrihet för evigt. Det kallar jag en hård, ojämlik, oåterkallelig, cynisk exploatering av naturvärlden som helt klart borde tillhöra alla!

Från Alvedsjöbodar och söderut är det unikt glest med sommarstugor. Denna sträcka är nu den enda möjligheten för naturälskare att bada och övernatta mitt i naturen. Sommarstugeturisterna är i sammanhanget ett extremt litet särintresse som gastar och gormar indignerat och matar Länsstyrelsen med felaktiga fakta, vilka alla syftar till att begränsa allemansrätten för den egna vinningens skull. Detta beteende är egoistiskt och omoraliskt.

Sommarstugeturisterna påstår att just husbilarna sliter ner terrängen. Jag har kört, vandrat och cyklat längs kuststräckan nyligen och kan inte se någon nedskräpning eller slitage annat än det som alltid förekommit. Biltrafiken är säkert minst 30 gånger frekventare än husbilarna på sträckan och de bilburna stannar ofta för att bada. Men de åker hem på kvällen. Husbilarna uppfattas däremot som en mental störning, ett intrång, en gratisätare och därför skyller sommarstugeturisterna på allt möjlig irrelevant för att få bort dem.

Men det är sommarstugeturisternas utbredning som är det verkliga och permanenta hotet mot Ölands naturvärden för framtiden. Jag som naturälskande turist kräver därmed att allt privat byggande på kuststräckan norr om Äleklinta stoppas omedelbart! Denna unikt glesbefolkade kuststräcka måste räddas från särintresset sommarstugeturisterna och sparas till det rörliga friluftslivets fromma och därmed säkerställa kusten för kommande generationer!

Jag erbjuder mig att besiktiga vägen med Länsstyrelsen för att kartlägga såväl nytt slitage som gammalt. De kommer att bli positivt förvånade.

Peter Gerdehag

Annons
Annons
Annons
Annons