GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Insändare: Planerade exploateringen i Borgehage

Fastighetsbolaget Claesson & Anderzén har nya planer vad gäller byn Borgehage och ansöker om planbesked för 80 bostäder enligt inskickade handlingar. Om det bifalles skulle byns identitet med nuvarande ca 100 fastigheter bli oigenkännlig.
Insändare • Publicerad 17 september 2021 • Uppdaterad 20 oktober 2021
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Vi hoppas att Borgholms kommun samt Claesson & Anderzén inser att deras nuvarande planer är förkastliga”.
”Vi hoppas att Borgholms kommun samt Claesson & Anderzén inser att deras nuvarande planer är förkastliga”.

I jämförelse har undertecknade på befintlig tomt i Borgehage, som familjen ägt sedan 1972, i mars i år ansökt om bygglov för ett klassiskt bostadshus i stil med kringliggande för permanentboende. Detta stötte på patrull av Byggnadsförvaltningen som ansåg att vårt planerade bygge bland annat skulle ”tillintetgöra en traditionsrik bebyggelsestruktur vilken belyser äldre tiders förhållande och levnadsvillkor”.

Om ett hus, ersättande ett torp som nu är lagligen rivet, orsakade en sådan reaktion så borde ju CA:s planer inte ha en chans. Det är en balansgång att få en gammal by med karaktär att överleva och vara levande året runt. Dels behovet av permanentboende och att följa sin tid, dels plikten att bevara kulturhistoria och i detta fall inte minst miljövärden. Vi hoppas att Borgholms kommun samt Claesson & Anderzén inser att deras nuvarande planer är förkastliga.

Erika och Per Magnusson