unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Öland
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Insändare: Låt det ekologiska jordbruket växa i Kalmar län

Förra året användes 10 procent av jordbruksmarken i Kalmar län för ekologisk odling och bete. De ekologiska bönderna i Kalmar län gör en stor miljöinsats genom att säga nej till naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Men det är en bra bit kvar till Sveriges mål att andelen ekologisk jordbruksmark år 2030 ska vara 30 procent. Snittet i hela landet är 19 procent.
”Ekologiska bönder och KRAV-bönder tar ett stort ansvar för att trygga en långsiktigt hållbar livsmedelsförsörjning”.
”Ekologiska bönder och KRAV-bönder tar ett stort ansvar för att trygga en långsiktigt hållbar livsmedelsförsörjning”.
Foto: Natalia Johansson
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Ekologiska och KRAV-märkta djur har en nyckelroll i en långsiktigt hållbar livsmedelsproduktion. I Kalmar län var 11 procent av alla kor och får ekologiska förra året. Genom att öka andelen kan bönderna i Kalmar län och deras betande djur bidra till större artrikedom, vilket är avgörande för stabiliteten i våra ekosystem och gör oss bättre rustade att klara torka och skyfall i klimatförändringarnas spår. Kornas gödsel bidrar dessutom till att göra jorden extra bördig, där KRAV-ekologiska råvaror kan odlas och bli hållbar vegetarisk mat.

Ekologiska bönder och KRAV-bönder tar ett stort ansvar för att trygga en långsiktigt hållbar livsmedelsförsörjning. Men om vi ska klara de stora utmaningarna som klimatförändringen, en minskad artrikedom och kemikalier i miljön måste vi arbeta tillsammans.

Dagligvaruhandeln och konsumenter i Kalmar län kan bidra genom aktiva val. Varje val av svenska, närproducerade ekologiska och KRAV-märkta varor tar oss ett steg närmare en hållbar framtid.

Offentliga upphandlare har också stor makt att påverka utvecklingen. I hela landet köper den offentliga sektorn in livsmedel för 10 miljarder kronor om året. Sveriges mål är att andelen ekologiska livsmedel ska vara 60 procent i offentlig sektor år 2030. Förra året var motsvarande siffra 38 procent. Här finns en stor potential för den offentliga sektorn i Kalmar län att gå före.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

Genom att arbeta tillsammans kan dagligvaruhandel, konsumenter, bönder och den offentliga sektorn i Kalmar län möta de stora globala utmaningarna och samtidigt bidra till ett hållbart och livskraftigt svenskt jordbruk.

Anita Falkenek, vd på KRAV