unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Öland
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Förhoppningsvis är inte detta slutet

Jag blir otroligt bestört när jag läser ett uttalande om att Cementa har kontaminerat hela södra Öland och att rättvisa nu har skipats dagen efter chockbeskedet att Cementa ska avveckla sin verksamhet.
Insändarskribenten poängterar hur mycket Cementa betytt för södra Öland.
Insändarskribenten poängterar hur mycket Cementa betytt för södra Öland.
Foto: Natalia Johansson
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Jag är medveten om att en tung industri som cementindustrin inte gör gott för miljön. Jag förstår att du som turist vill andas frisk luft när du besöker denna vackra ö för att se på alla vackra fåglar, som ständigt återkommer till ön på grund av den vackra miljön. Men att Cementa har befläckat hela södra Öland är inte sant. Åtminstone inte i alla bemärkelser.

Låt oss gå tillbaka i historien. Under 1800-talet var Öland hårt drabbad av emigration. Befolkningen sökte hopp om ett bättre liv, långt bort från fattigdom och missväxt. Sökte de sig inte till andra länder som Amerika, Tyskland och Danmark, sökte de sig till storstäder i Sverige. Det skedde en urbanisering. Förhållandena var fruktansvärda, men det var en ort som stack ut och där utvandringen inte lamslog orten: Södra Möckleby med omnejd. Det var snarare så att folk sökte sig till Södra Möckleby under den här tiden. Vad var anledningen till detta? Jo, cementfabriken. Södra Möckleby påverkades positivt av industrialiseringen och befolkningen ökade. Bruken i Degerhamn gav människor i socknen och grannsocknar sysselsättning och det har den gjort ända sedan dess.

Det är tydligt att du som hävdar att Cementa borde försvinna och saboterar saknar förståelse för hur mycket den här industrin har betytt för södra Öland, både historiskt och i nutid. Jag är själv uppväxt på södra Öland i en liten by och jag vet hur viktigt det är att det finns jobb för den lilla befolkningen som bor där. Södra Möckleby som tidigare sågs som en liten meteropol på Södra Öland har sett hur bekvämligheter som till exempel bra busskommunikationer och bygdens bank försvunnit. När jag var liten och sprang och runt och lekte på Alunskolans lummiga skolgård som låg nära min farfars hus, var det folk i rörelse och alla hälsade hjärtligt. Den gemenskapen som jag upplevde fanns i Södra Möckleby var något utöver det vanliga i en öländsk by. Jag bor inte längre kvar på Öland, men det jag alltid kommer att minnas därifrån är den fina gemenskapen som var så viktig för att orka med de hårda vintrarna och känslan av att allt försvinner från landsbygden.

Den här gemenskapen är något som inte bara genomsyrar byn, utan även Cementa som arbetsplats. Min far har arbetat där i många, många år och som även är född och uppväxt i Södra Möckleby. Efter chockbeskedet igår ringde jag upp min far för att fråga hur han mår i allt det här:

– Det som känns mest sorgligt är tanken på att man inte längre kommer få arbeta med sina arbetskamrater som man har jobbat med under många, många år. Det är det som känns värst.

Gemenskapen går således att ta på. Det är inte bara människor i trakten som varje dag tar sig till cementfabriken för att arbeta, nej anställda hittar man även från norra delarna av ön och på fastlandet. Genom Ölandsfåk färdas de anställda till cementfabriken, varför? För att det är en bra arbetsplats som bidrar till gemenskap i en liten by på södra Öland där allting annat tycks försvinna.

Möjligheten till utveckling i Södra Möckleby och Degerhamn då eller om Cementa försvinner är i stort sett obefintlig. Utan en betydande arbetsgivare försvinner möjligheten till att barnfamiljer etablerar sig. Det blir en ond spiral och då hotas även den vackra Alunskolan, ICA-butiken och Brukshotellet. Möjligheten till att då bibehålla den fina gemenskapen är då i stort sett obefintlig. För södra Öland måste vara så mycket mer än en plats för turism, fåglar och kultur. Det måste finnas en befolkning som kan leva och verka där året om för att möjliggöra att turisterna ska få en trevlig upplevelse under sommarhalvåret. Det måste finnas en befolkning som ser en möjlighet till att kunna bo kvar och kunna försörja sig.

Jag förstår helt och hållet miljöperspektivet i det här. Jag vill bara genom den här texten poängtera att Cementa har betytt så pass mycket för södra Öland och har gjort så att människor och inte bara fåglar och kulturliv har kunnat leva och verka på Södra Öland genom alla tider. Och förhoppningsvis är inte detta slutet.

Med rötter i södra Ölands pärla

Läs mer

Nytt inomhusrekord för David Nilsson

Friidrott. Högbystjärnan fortsätter sätta nya personliga rekord.
Nytt inomhusrekord för David Nilsson

349 meter brott ger dryga böter: ”Otillåtet”

Öland. 349 meter borttagen stenmur kostar en lantbrukare på Öland 214 kronor metern i böter.
349 meter stenmur togs bort.

RF efter nya beskedet: ”Det ställer krav hos våra ideella ledare”

Idrott. Enstaka matcher och tävlingar för barn födda 2005 och senare stoppas tills vidare.
RF efter nya beskedet: ”Det ställer krav hos våra ideella ledare”

Distansundervisning i Borgholm efter sportlovet

Öland. Eleverna i högstadiet ska återgå till distansundervisning.
Distansundervisning väntar kommande vecka för högstadieelever.

Viral trend har nu nått öländsk skola- slår klackarna i taket

Öland. Hemtjänstpersonal, förskolepedagoger och brandmän har dansat loss offentligt till Jerusalema dance challenge. Nu visar lärarna på Gärdslösa skola vad de går för.
Viral trend har nu nått öländsk skola- slår klackarna i taket

Nytt besked: Distansundervisning för högstadiet och gymnasiet

Öland. Smittskyddsläkaren i Kalmar län rekommenderar distansundervisning vid länets högstadieskolor och gymnasier under nästa vecka.
Distansundervisning rekommenderas nästa vecka.

Smash and grab-kuppen: Misstänkta begärs häktade

Öland. De två män som misstänks för smash and grab-kuppen mot Svenssons Ur begärs häktade av kammaråklagare Johan Henningsson.
Två sedan tidigare anhållna män begärs nu häktade misstänkta för grov stöld.

Här vill de bygga nytt gym

Öland. Tar ett nytt grepp för att kunna bredda gymkartan.
Vill bygga utegym vid Runstens förskola. Bilden från när det fortfarande var skola i byggnaden.

Lantbruk bötfälls efter grävningar: ”Som är förbjuden”

Öland. Ett lantbruk på mellersta Öland får 30 000 konor i böter efter två brott mot områdesskydd.
En delvis nedriven och sedan återställd stenmur kan kosta ett lantbruk på mellersta Öland dyra slantar.

HFF får in offensiv spets från GAIF: ”Han är riktigt jäkla bra”

Fotboll. 27-åringen blir sjunde nyförvärvet på Rällavallen.
HFF får in offensiv spets från GAIF: ”Han är riktigt jäkla bra”

A-traktor hotade med typ av pistol kring Ölandsbron

Öland. Greps efter snabb insats av polisen.
A-traktorchauffören greps på andra sidan bron.

Covid-19: Smittspridningen ökar kraftigt senaste dygnet

Öland. Så många har smittats på Öland.
24 personer igår och idag är det 85 bekräftade fall av covid-19 i länet. På Öland ökar det också.