Annons

För en hållbar miljö

En insändare talade för en ölandskommun med utgångspunkt från en havererad bro.
Publicerad 26 maj 2019
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Med biogas i tanken.
Med biogas i tanken.Foto: Arkiv

Flera av de punkter som påpekas har vi haft i vår öländska infrastruktur där bönderna själva sålt ut sig som till exempel mejeriet i Borgholm.

Bland annat föreslås i insändaren en drivmedelsdepå vilket vi redan har i den nyss invigda i Mörbylånga.

Annons

Denna depå kan lokalt byggas ut med egenproducerad rötad biogas och HVO-”diesel”. (HVO – HydreradVegetabiliskOlja) En drivmedelsolja som framställ ur vegatabiliska oljor och animaliska fetter.

Lantbruk kan enskilt eller i grupp producera el för både värme och ljus genom rötgasanläggningar av varierande storlek där gasen om den inte fordonstankas, kan omvandlas till el. Det finns, under givna förutsättningar, ”gödselgasstöd” att söka.

Inte minst Lantmännen Maskin har ett utbud av miljöfordon att erbjuda från HVO-traktorer till eldrivna hjullastare. En hjullastare som varken släpper ut avgaser eller de högvarviga motorljud deras dieselskusiner består oss med.

Det är ytterligare trist att inte minst på den östra sidan av Öland se flertalet stora stall- o ladugårdsbyggnader med långsida mot söder men helt utan solpaneler. Något undantag finns där man insett vitsen av egenproducerad el.

Inget av ovanstående är ”nymodigheter för teknikintresserade” som det ibland sägs, utan reell verklighet där man kan ”räkna hem” dylika investeringar.

Kanske kan det arbetet göras enklare med en kommun, men redan i dag har bönderna och deras organisationer och ombud ”tighta” bindningar i båda kommunhusen.

Bindningar, av godo, som kan föra både lantbruk och andra verksamheter mot mer hållbar miljö och ”självhushåll” på vår ö!

”Gårds- men ej Rådlös”

Annons
Annons
Annons
Annons