”Behövs jour för sjuka djur”

Vi kom ner och började vår semester förra lördagen.
Publicerad 20 juli 2019
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Insändarskribenterna anser att det behövs joursjukhus för våra fyrbenta vänner även nattetid på sommaren.
Insändarskribenterna anser att det behövs joursjukhus för våra fyrbenta vänner även nattetid på sommaren.

Våra två små hundar, 1 st toy och 1 st dvärgpudel blev så glada att få komma till den stora tomten som det hyrda huset hade och få springa ordentligt och mådde verkligen toppen. På tisdagen så hittade vi en fästing på dvärgpudelns haka och bredvid så var det en rejäl svullnad, vi tänkte inte mer på det för det brukar ju bli lite svullet men när jag plockade bort fästingen så skrek hon rejält och hade mycket ont, och hon som nästan aldrig gnäller. Mot eftermiddagen så blev hon jättetrött och fick jätteont i kroppen, hon hade också feber.

På onsdagens morgon så var hon så trött och hängig att vi blev rejält oroliga och ringde då först till Borgholms veterinärklinik och de hade inte någon tid för oss och de rådde oss att ringa till Läckeby i Kalmar, vi gjorde det och de sa att vi skulle komma in direkt så vi satte oss i bilen och åkte de 9 milen från Löttorp. Vi fick jättebra service av vårdbiträdet och de tyckte att hon verkade ju inte så dålig. Vi fick hjälp av flera vårdbiträden och bestämde oss för att inte låta veterinären titta på henne så vi kom överens om att hon var relativt pigg och åkte hem de 9 milen. Vi kände dock att allt inte var som det skulle med vår lilla pudel, men dagen efter så var hon lite piggare och hade ingen feber men kvällen och natten blev jobbig för hon hade jätteont i munnen och låg och svalde hela tiden och gnydde och snarkade när hon sov hårt, vi sov inte mycket. På morgonen så tog jag febern och hon hade nästan 40 grader och var så lealös och orkade inte mycket. Då bestämde vi oss för att åka tillbaka de 9 milen till Läckeby och var där i god tid innan dom öppnade kl 8.30. Vi berättade allt igen och de hade ju gjort en journal på henne så då sa vi att vi måste få träffa en veterinär och få veta vad som var fel med henne och ta ett blodprov. Vi gick ut och väntade tills proven var klara. Jättebra service igen och blodproven visade att hon hade en höjd crp, alltså en inflammation någonstans i kroppen och troligen i halsen, alltså tonsillit.

Medan vi satt och väntade så satt jag och pratade med ett vårdbiträde och då frågade jag henne om min hund hade blivit akut sjuk på natten, var åker jag då eftersom detta djursjukhus är endast öppet 8.00 - 21.00.

Då sa hon att de närmaste öppet dygnet runt djursjukhus var då Malmö eller Hässleholm eller Göteborg, Va, sa jag det är ju ca 40 mil till dessa och tar ju minst 3-4 timmar att åka dit, då blev jag chockad, eftersom har man ett jättesjukt djur, vilken stress och hur skulle det kännas att då sitta och åka så långt. Jag frågade då varför Läckeby akuten har stängt mellan den 4-21 juli kl 21.00 - 08.00 och då sa hon att det är för att vi saknar veterinärer och personal och att de varit tvungna att stänga så här i år. Jag brukar aldrig skicka in insändare men i detta ärende så känner jag mig verkligen tvungen för jag kände på en gång att vi som brukar vara på Öland på sommarsemester och funderar på att köpa ett eget ställe ska behöva tänka om när man hör sånt här. Detta måste verkligen ändras innan något lite djur dör för att det inte finns personal och måste stänga denna service för oss som kommer hit en kortare tid. Men jag tänker på dom som bor här permanent eller är här längre vistelser på sommaren

Jag hoppas verkligen att Anicura tänker om när det gäller framförallt Läckeby där vi har erfarenhet ifrån och tillsätter en komplett personalgrupp så att det i framtiden kommer att vara öppet dygnet runt och att ni inte blir tvungna att stänga er akut så djur får lida, för det är inte okej.

Ulrika & Pär