Annons

Vaccineringen fortsätter för personal inom vård och omsorg

Henrik Halmgren var en av de första som fick sin vaccinspruta för covid-19 när Mörbylånga kommun gick in i fas 2. ”Det handlar om cirka 400 personer”.
Mörbylånga kommun • Publicerad 13 januari 2021
En av de första bland kommunens personal som fick sin första vaccinspruta var Henrik Halmgren som är sjukgymnast i Mörbylånga kommun. Sprutan fick han av skolsköterskan Victoria Olofsson.
En av de första bland kommunens personal som fick sin första vaccinspruta var Henrik Halmgren som är sjukgymnast i Mörbylånga kommun. Sprutan fick han av skolsköterskan Victoria Olofsson.Foto: Maria Wiell

Efter att ha vaccinerat omkring 300 personer som bor på kommunens äldreboenden, har hemtjänst eller hemsjukvård och bor i gruppbostäder har fas 2 börjat. Till Ladan i Färjestaden och Rönningegården i Mörbylånga kom det under onsdagen personal från olika håll för att få sin första spruta.

Henrik Halmgren är sjukgymnast inom rehabiliteringsverksamheten och var en av dem. Efter att ha skrivit in sig på närvarolistan och ha lämnat sin hälsodeklaration satte han sig i stolen hos skolsköterskan Victoria Olofsson.

Annons

– Slappna av så sticker jag strax in sprutan i överarmen, förklarade hon.

Det var snabbt gjort och Henrik fick sedan ta en kopp kaffe och sitta ner en stund för att se om han möjligen skulle få någon mindre biverkan.

Anders Törnblom är Medicinskt ansvarig sjuksköterska i Mörbylånga kommun. Han var en av dem som förberedde dagens vaccination av personal inom vård och omsorg.
Anders Törnblom är Medicinskt ansvarig sjuksköterska i Mörbylånga kommun. Han var en av dem som förberedde dagens vaccination av personal inom vård och omsorg.Foto: Maria Wiell

Anders Törnblom som är Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) i kommunen hade på morgonen förberett vaccinationen av personalen tillsammans med de skolsköterskor som utförde vaccinationen.

”Vi vaccinerar hela tiden så fort vi får nya doser.”
Anders Törnblom, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Mörbylånga kommun.

– Det är lite omständligt. När man tar ut vaccinet från sjukhusets frysrum håller det sig i en vecka i kylskåp. Men när vi börjar blanda till vaccinet är det bara hållbart i 6 timmar, vilket innebär att vi måste göra det efterhand.

Efter att ha börjat blanda vaccinet håller det sig i sex timmar vilket innebär att man måste göra det på plats och efterhand som vaccineringen sker.
Efter att ha börjat blanda vaccinet håller det sig i sex timmar vilket innebär att man måste göra det på plats och efterhand som vaccineringen sker.Foto: Maria Wiell

Han räknar med att all personal inom vård och omsorg kommer att ha fått sin första spruta mot covid-19 under denna och nästa vecka. Sedan går man vidare till prioritetsgrupp 3 som omfattar personer som är 70 år och äldre.

Sparar ni vaccin för att kunna ge de äldre den andra sprutan om tre veckor?

– Inte alls, vi vaccinerar hela tiden så fort vi får nya doser. Vi fördelar sedan dessa mellan olika platser, just nu har vi en station här på Ladan och en station på Rönningegården i Mörbylånga, säger Anders Törnblom.

Kommande vecka har det gått tre veckor sedan de 75 första personerna i Mörbylånga kommun fick sin spruta. De kommer därför att få spruta nummer två och ha ett skydd mot covid-19.

Upplever du att det är många som vill vaccinera sig?

– Så är det verkligen. Det är fler som vill ta de här sprutorna än de som vaccinerar sig mot vanlig influensa, även om det är lika viktigt.

Annons

Sofia Andersson är enhetschef på Äppelvägens äldreboende och var den som fick dagens första spruta. Hon tar också emot anmälningar från personal som vill vaccinera sig.

– Det är i princip alla som anmäler sig. Det finns någon som är gravid och som därför avstår men i övrigt har alla anmält sig och vill komma så snart det är möjligt.

Henrik Halmgren noterar på närvarolistan att han är en av dem som skall vaccineras i Ladan under onsdagen.
Henrik Halmgren noterar på närvarolistan att han är en av dem som skall vaccineras i Ladan under onsdagen.Foto: Maria Wiell
Runt om i lokalen fanns det flaskor med handsprit och uppmaningen om att sprita händerna.
Runt om i lokalen fanns det flaskor med handsprit och uppmaningen om att sprita händerna.Foto: Maria Wiell
Elaine Nyqvist skötte dokumentationen vartefter personalen lämnade in sin hälsodeklaration och fick sin spruta.
Elaine Nyqvist skötte dokumentationen vartefter personalen lämnade in sin hälsodeklaration och fick sin spruta.Foto: Maria Wiell
Sprutor, plåster, handsprit och munskydd fanns till hands.
Sprutor, plåster, handsprit och munskydd fanns till hands.Foto: Maria Wiell
Sofia Andersson är enhetschef Äppelvägen. Som första person bland personal inom vård och omsorg fick hon på onsdagen ta emot vaccinet mot covid-19. Hon tar också emot anmälningar från sin personal på Äppelvägen. ”De absolut flesta anmäler sig.”
Sofia Andersson är enhetschef Äppelvägen. Som första person bland personal inom vård och omsorg fick hon på onsdagen ta emot vaccinet mot covid-19. Hon tar också emot anmälningar från sin personal på Äppelvägen. ”De absolut flesta anmäler sig.”Foto: Maria Wiell
Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons