Annons

Nya regler för djurägare: Staten vill veta hur många du har – ”snabbare smittspårning”

Relgerna skärps för djurägare. Nu måste även de som bland annat har hästar på hobbynivå och höns för personligt bruk registrera sin anläggning hos Jordbruksverket.
Öland • Publicerad 21 mars 2021
Den 21 april ställs det nya krav på djurägare, allt enligt direktiv från EU.
Den 21 april ställs det nya krav på djurägare, allt enligt direktiv från EU.Foto: Björn Palovaara

Den 21 april börjar EU:s nya djurhälsoförordning att tillämpas vilket ställer nya krav på djurägare. Fler måste nu registrera sin anläggning med landlevande djur eller avelsmaterial hos jordbruksverket. Det är den som driver anläggningen som ska registrera den, även om personen själv inte äger eller tar hand om djuren eller avelsmaterialet.

Det innebär bland annat att de som har ett stall med hästar ska registrera sin anläggning, även om det bara är på hobbynivå och oavsett storlek.

Annons

Även de som har fjäderfän, oavsett hur många, ska registrera sin anläggning till Jordbruksverket. Kravet gäller även de som har höns för personligt bruk.

De som har grisar, nötkreatur, får, getter har sedan tidigare haft krav på registrering och behöver inte registrera anläggningen på nytt. Däremot behöver myndigheten kompletterande uppgifter.

De som har sällskapsdjur i kommersiellt syfte, exempelvis hundkennlar, hunddagis, hund- och katthem och zoobutiker, behöver registrera sin anläggning. Men däremot inte om du har något sällskapsdjur som hundar, katter, iller, vissa fåglar, kaniner och gnagare som bor med dig i ditt privata hem. Då räknas det inte som en anläggning.

Vad är då syftet med dessa nya regler? Det handlar om att kunna förhindra ett utbrott av smitta hos djur. Såhär förklarar Jordbruksverket det hela på hemsidan:

”De nya reglerna ska säkerställa en bättre och snabbare smittspårning vid sjukdomsutbrott och bekämpa sjukdomar. Detta innebär i förlängningen att vi håller våra djur friskare och att du kan slippa potentiella restriktioner. De nya reglerna är beslutade av EU...”

Om en djurägare inte registrerar sin anläggning bryter den mot EU-förordningen och riskerar påföljder:

”Om du inte registrerar din anläggning riskerar du att försvåra både smittspårning och bekämpning vid eventuellt utbrott. Inte minst kan det vara bra för din egen del att registrera anläggning och hålla uppgifterna aktuella för att du i rätt tid och på rätt sätt ska få hjälp vid eventuella utbrott och andra händelser som kan påverka dig”, skriver Jordbruksverket.

Här saknas innehåll

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons