Annons

Insändare: Hur är vår beredskap i Mörbylånga kommun?

Vad har Mörbylånga kommun för beredskap vid olika typer av större olyckor som kan drabba kommunen?
Insändare • Publicerad 20 april 2022
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Pia Schröder funderar kring säkerhetstänkandet.
Pia Schröder funderar kring säkerhetstänkandet.Foto: Maria Wiell

Lärkan drillar högt i skyn, ja, det gör den underbart fint i en sky, där orosmolnen hopar sig. Alla svenskar, var vi än må bo i vårt avlånga land, vet att ett ohyggligt krig pågår i Europa. Nu jobbar vår svenska regering på hur vi lämpligt ska förhålla oss här i Sverige och den frågan lämnar jag nu därhän.

Mina frågor gäller säkerhet och beredskap i min egen hemkommun Mörbylånga kommun. Hur har kommunen förberett sig för att ta hand om och hjälpa oss i orostider? Många kommuner i Sverige har så kallad "FRG" (frivilliga resursgrupper). Frivilliga personer som fått en viss utbildning för just en kommande kris. Denna utbildning betalas av MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) och utbildningen ges till frivilliga inom något av Sveriges 18 frivilliga försvarsorganisationer och huvudman för denna organisation är kommunerna själva. Varför finns inte FRG i Mörbylånga kommun?

Här saknas innehåll

Annons

Vidare undrar jag om kommunen har planerat för en så kallad krismeny? Helt enkelt ett matvarulager som vid akut läge ska kunna försörja kommunens gamla. Har Mörbylånga ett lager för en krismeny?

För Mörbylånga kommuns del så borde även en diskussion föras med kärnkraftverket i Oskarshamn. Vid en eventuell olycka borde Mörbylånga kommun få samma utrustning och information som boende i Borgholms kommun. Det är inte länge sedan det surrade drönare över verket i Oskarshamn och vad den ville är det väl ingen som riktigt vet och det är bättre ta det säkra före det osäkra...

Sist men inte minst, ett orosmoment som vi i Mörbylånga borde dela med Borgholm, vad händer om Ölandsbron skadas? Vad finns för planering? Att som våra kommunalråd raljera med bombning med mat från ett Herkulesplan, åka fritidsbåtar över till Kalmar eller varför inte ta färjan Solsund till fastlandet. Det har aldrig gjorts en fysisk övning i händelse av en kollapsad bro och detta borde berörda kommuner och övriga myndigheter se allvarligt på och agera därefter.

Den militära närvaron på Gotland ökar, ryska bombplan susar högt över oss i skyn och även om inte Öland är det direkta målet för ett illdåd så dras snaran åt runt om oss. Vad är då våra båda kommuners tankar med en beredskap inför en obrukbar bro?

Att vara förberedd och ha en plan underlättar, att försäkra ladan när den redan brinner går ju sisådär...

Pia Schröder, SD

Annons
Annons
Annons
Annons