Annons

Himmelsberga gör ny barnsatsning med leka, lära och öländsk historia – ”Bli mer attraktivt”

Ölandsbladets har tidigare skrivit om Himmelsbergas planer på att få dit Loranga-utställningen. Nu ska även barnaktiviteterna vid Malmstället få ett lyft med lek och lär-pedagogik som har den öländska historien i fokus.
HIMMELSBERGA • Publicerad 19 november 2018
Frida Lundmark är initiativtagare till den nya satsningen på Malmstället där Himmelsberga har sina barnaktiviteter.
Frida Lundmark är initiativtagare till den nya satsningen på Malmstället där Himmelsberga har sina barnaktiviteter.Foto: Alexander Jensen

Initiativtagare till projektet är Frida Lundmark som tidigare har jobbat som pedagog på Skansen i Stockholm och friluftsmuseet Jamtli i Östersund.

– På Jamtli görs det mycket living history, rollspel och de levandegör olika tider från 1700-talet till 1970-talet. De satsar mycket på barnpedagogik och det ska utgå från barnfamiljer.

Annons

Mycket av dessa idéer vill hon nyttja i Himmelsbergas nya projekt för Malmstället som leds av henne själv, Julius Winberg Sääf och Ann-Charlotte Magnusson.

– Förutom i konsthallen har det inte hänt så jättemycket pedagogiskt här på Himmelsberga de senaste åren. Men det vill vi ändra på och Malmstället ska bli mer attraktivt, roligt och grunda sig i öländsk historia. Vi vill att besökarna ska få en härlig stund och vilja komma tillbaka.

– Jag bidrar med det pedagogiska, Ann-Charlotte med den öländska kunskapen och Julius har mycket erfarenhet från skolan. Det är en bra kombination för att få det här bra.

De ska använda sig av lek och lär-pedagogik som innebär att barn får leka till sig kunskap om öländsk historia.

Ett exempel på vad de vill göra är att bygga en Ölandshäst i verklig storlek som barnen kan sköta om. De har också tankar på att ta fram en ko som barnen kan lära sig att handmjölka.

– Det finns en konstruktion där man kan ställa en hink med vatten i kon och sedan ansluta till ett slags juver. Vi vill att det ska se ut som en ko som kan ha funnits på den här platsen.

– Det ska finnas små miljöer på hela Malmstället med lek och lär. Det handlar om att barnen ska använda alla sina sinnen och att leken ska kunna föra leken vidare. Förhoppningsvis utvecklar de den här leken när de kommer hem.

De kommer också att låta barnen göra tidsresor av olika slag som utgår från Malmstället. Det ska finnas tidsenliga kläder, de ska möta karaktärer från förr och kan exempelvis få hjälpa till med olika sysslor.

Projektet har möjliggjorts genom pengar från Riksantikvarieämbetet. I det ingår det även att engagera allmänheten. I december kommer de att bjuda in till offentliga möten i de båda Ölandskommunerna där de berättar om projektet och vad de behöver hjälp med.

– Det kan handla om att vi behöver rekvisita eller en speciell kunskap som man kan dela med sig av. Vi vill engagera så många som möjligt och genom detta även skapa intresse för Himmelsberga.

Annons

När ska projektet vara klart?

– När sommarsäsongen börjar kommer vi att presentera något nytt. Sedan kan det behöva sökas mer projektpengar.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons