Annons
Nyheter

Så kan Kalmar län få färre råttor – utan kemikalier

Råttor har blivit ett allt större problem, framförallt i städer och tätorter. De orsakar allvarliga skador på hus och egendom och kan dessutom bära på bakterier och virus som gör oss sjuka. Kommunerna i Kalmar län kan göra mycket mer för att minska problemen med råttor.
Håkan Kjellberg, skadedjursexpert AnticimexKim Wiström, Anticimex Kalmar • Publicerad 8 december 2016

Råttor och människor trivs på samma platser och gillar samma sorts mat. Många människor i Kalmar län upplever att mängden råttor ökat de senaste åren. År 2015 gjorde vi på Anticimex 2 036 råttsaneringar i Kalmar län, jämfört med 1 626 år 2013. Det är en ökning med 25 procent på bara två år.

Skärpta regler kring kemiska bekämpningsmedel som infördes 2013 är troligen den största orsaken till att problemen ökar. Förändringen var nödvändig och nu behöver landets kommuner använda sig av andra metoder för att minska antalet råttor.

Annons

På Anticimex har vi arbetat med att bekämpa skadedjur sedan 1934 och vet vad som är effektivt. Därför vill vi dela med oss av fem konkreta förslag på hur kommunerna i Kalmar län kan bekämpa råttor utan kemikalier:

• Samordna inom kommunen

De flesta kommuner saknar i dag en sammanhållen strategi mot råttorna. Låt miljö- och hälsovårdsnämnden, parkförvaltningen, stadsarkitekterna med flera ta ett tar ett gemensamt ansvar. Det finns mycket att vinna på att den ena handen vet vad den andra gör.

• Använd bättre soptunnor

En soptunna utan lock, som råttor lätt kan ta sig in i, bjuder ofta på mat. När nedskräpningen samtidigt ökar i många kommuner blir resultatet ett smörgåsbord för råttorna.

• Använd digitala fällor

En digital fälla är uppkopplad och larmar så fort en råtta går i den. På så sätt kan man snabbt sätta in åtgärder där mängden råttor ökar.

• Plantera rätt växter i parkerna

Undvik så kallade marktäckare, som hasselört och ormgröna, som ofta planteras på skuggiga platser där gräs har svårt att växa. De bildar täta mattor av gröna blad som råttorna gärna bygger bon under.

• Gör det lätt att göra rätt

Annons

Råttor älskar att äta både äppelskruttar som slängts i parker och spillda frön från fågelbord. Informera kommuninvånarna om hur de kan göra för att inte mata råttor av misstag.

Med de här enkla metoderna kan Kalmar läns kommuner minska antalet råttor och därmed spara stora belopp och hindra spridningen av sjukdomar. Låt oss alla arbeta för en miljö där vi slipper problem med råttor.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons